Ziołowe kotlety z baraniny

    Ziołowe kotlety z baraniny

    Zapisz do ulubionych
    29min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To znakomite danie można przyrządzić naprawdę szybko i łatwo. W dodatku przygotowujemy je z produktów, które dostarczają wielu rozmaitych składników odżywczych, w tym także witamin i minerałów. Jego smak zdecydowanie kojarzy się z bliskowschodnią kuchnią.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g karkówki baraniej, pokojonej na 8 plastrów
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • sok z 1/2 cytryny
    • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i pieprz
    • świeża mięta do przybrania
    • Miętowy sos jogurtowy
    • 1/4 ogórka
    • 150 g niskotłuszczowego jogurtu
    • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka gotowego sosu miętowego
    • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
    • Kuskus z morelami i migdałami
    • 280 g kaszki kuskus
    • 100 g suszonych, pokrojonych moreli
    • 500 ml wywaru z warzyw
    • 50 g prażonych migdałów bez skórki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • sok z 1/2 cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 14min.  ›  Gotowe w: 29min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Kotlety włożyć do płytkiego naczynia. Kminek i nasiona kolendry utłuc lekko w moździerzu, zmieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Natrzeć mięso z obu stron, a następnie odstawić, żeby się marynowały w czasie, kiedy będziemy przyrządzać sos.
    2. Ogórek przeciąć wzdłuż na pół. Zetrzeć na grubej tarce, odsączyć nadmiar wody. Zmieszać z jogurtem, czosnkiem, sosem miętowym i świeżą miętą. Odstawić.
    3. Kotlety rozłożyć na ruszcie, wstawić do piekarnika i piec przez 10–12 minut, raz przewracając. Po tym czasie kotlety będą średnio wysmażone; jeśli chcemy wysmażyć je mocniej, musimy je piec przez 12–14 minut.
    4. Kaszkę kuskus i suszone morele włożyć do dużego naczynia i zalać wrzącym wywarem. Dobrze zamieszać, a następnie przykryć i odstawić na 5 minut, żeby kaszka wchłonęła płyn.
    5. Dodać do kaszki migdały, posiekaną miętę i kolendrę, sok z cytryny i oliwę. Rozłożyć kuskus na talerzach, na każdej porcji ułożyć 2 kotlety i łyżkę sosu. Przybrać gałązkami świeżej mięty i od razu podawać.

    Inne propozycje

    Okroić z tłuszczu 400 g chudej baraniny, pokroić mięso w poprzek włókien na paski i włożyć do marynaty. Rozgrzać patelnię grillową na średnim ogniu, posmarować odrobiną oliwy z oliwek, a następnie piec mięso porcjami 2 do 3 minut, aż zmięknie, często przewracając. Drobno posiekać 170 g sałaty i wymieszać z 1 czerwoną cebulą, pokrojoną w cienkie plastry, 1 grubo startą marchewką i sokiem z połówki cytryny. Nałożyć do rozgrzanych chlebków pitta, dodać mięso. Polać sosem z jogurtu i ogórków, ewentualnie dodać kilka kropli ostrego sosu chili. Podawać gorące.

    Zalety

    • Migdały zawierają błonnik, witaminę E i składniki mineralne. Dostarczają także dużo tłuszczu, ale w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe. * • Mieszkańcy Hunzy w północnym Kaszmirze są znani z długowieczności. Przypisuje się to dużej ilości suszonych moreli w ich jadłospisie. Czy to prawda – nie wiadomo, suszone morele zawierają jednak na pewno błonnik i żelazo, a także sporo witaminy A. * • Nasiona kolendry pobudzają pracę układu pokarmowego. Poza tym zarówno nasiona, jak liście świeżej kolendry wzmacniają drogi moczowe i pomagają zwalczać ich infekcje. * • Znamy ponad 30 gatunków mięty – wszystkie zawierają olejki o działaniu przeciwbakteryjnym. Napar ze świeżych lub suszonych liści mięty wspomaga trawienie.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacyna, żelazo, cynk * ✓✓ B2 * ✓ C, kwas foliowy, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis