Koszyczki z owocami

    Koszyczki z owocami

    Zapisz do ulubionych
    36min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te kruche koszyczki z ciasta można napełnić nie tylko owocami egzotycznymi, ale również brzoskwiniami, morelami, truskawkami, czereśniami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 30 g masła
    • 3 płaty (90 g) mrożonego ciasta filo, rozmrożonego
    • Nadzienie
    • 1 owoc mango
    • 2 łyżki sera ricotta
    • 1 papaja
    • 1 mały ananas
    • 1 owoc granatu
    • paski skórki z limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  Gotowe w: 36min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Roztopić masło, cienko natłuścić 6 wgłębień w formie do mufinek.
    2. Ułożyć warstwy ciasta filo jedną na drugiej na blacie kuchennym i wykroić z nich 24 kwadraty o boku 12,5 cm. Do każdego z 6 wgłębień formy włożyć po jednym kwadracie i posmarować masłem. Następnie do każdego wgłębienia włożyć drugi kwadrat tak, by jego rogi wystawały między rogami pierwszego i znów posmarować masłem. Wkładać po kolei do wgłębień, aż w każdym znajdą się 4 kwadraty leżące jeden na drugim. Piec koszyczki z ciasta przez 6 minut, potem wyjąć i ostudzić.
    3. Obrać mango. Odkroić miąższ od pestki i pokroić w kostkę. Zmiksować kostki miąższu z serem ricotta na jednolite purée. Obrać papaję i ananas. Usunąć pestki z papai. Oba owoce pokroić w drobne kawałki. Owoc granatu rozłupać, usunąć skórkę i wyjąć pestki.
    4. Koszyczki z ciasta filo napełnić purée z mango i ricotty. Na wierzch położyć kawałki pozostałych owoców. Ozdobić paskami skórki limonki i natychmiast podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis