Korma z kurczaka z bananami

    Korma z kurczaka z bananami

    3polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To łagodne curry z kurczakiem i bananami, wzbogacone migdałami i jogurtem, ma wspaniałą kremową konsystencję. Udka kurczaka bez skóry i kości są smaczne, wygodne do jedzenia, szybko się je przyrządza i zawierają mało tłuszczu. Świetnie smakują z ryżem basmati i chrupkim grillowanym chlebem naan.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duża łagodna cebula
    • 1 duża świeża papryczka chili
    • 5 cm świeżego imbiru, posiekanego
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka przyprawy garam masala
    • 450 ml bulionu drobiowego
    • 55 g zmielonych migdałów
    • 8 udek kurczaka, bez skóry i kości (ok. 450 g)
    • 150 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 2 duże banany
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej plus kilka gałązek, do dekoracji
    • 2 łyżki podprażonych płatków migdałowych
    • Raita z limonki i jabłek
    • starta skórka i sok z ½ limonki
    • 2 jabłka o czerwonej skórce, grubo posiekane
    • 1 mała czerwona cebula lub 2 szalotki, drobniutko posiekane
    • 2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Włożyć cebulę, chili, imbir i obrany czosnek do robota kuchennego i zmiksować na jednolite purée. Można też bardzo drobno posiekać składniki ostrym nożem.
    2. Podgrzać olej na dużej teflonowej patelni i smażyć purée około 10 minut lub aż składniki zmiękną. Pod koniec smażenia mieszać częściej, żeby warzywa nie przywarły.
    3. Dodać garam masalę i wymieszać. Wlać bulion i dodać mielone migdały. Wrzucić udka kurczaka. Przykryć patelnię i zostawić na małym ogniu, aby mięso gotowało się przez 25 minut.
    4. Wrzucić do miski wszystkie składniki raity limonkowo- -jabłkowej oraz łyżkę jogurtu. Zamieszać i odstawić na bok.
    5. Wymieszać mąkę kukurydzianą z resztą jogurtu. Dodać do curry i gotować, mieszając ciągle, aż zgęstnieje.
    6. Obrać banany i pokroić na plasterki. Dodać je do curry wraz z posiekaną kolendrą. Gotować kilka minut, aby banany się podgrzały. Podawać na gorąco, posypane siekaną kolendrą i podprażonymi migdałami z raitą podaną obok, na tym samym talerzu.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Inne propozycje

    • Korma z indyka i mango. Zastąpić kurczaka 450 g piersi z indyka, bez skóry, pokrojonej w kostkę. Pod koniec gotowania dodać świeże mango, obrane i pokrojone w kostkę, oraz 1–2 łyżki sosu chutney z mango zamiast bananów.

    Zalety

    • Migdały są źródłem błonnika, witaminy E i minerałów. Są też bogate w tłuszcze, ale 87% z nich to tłuszcze nienasycone. * • Zarówno banany jak i jabłka dostarczają błonnika. Banany są też źródłem potasu, jeden owoc zaspokaja 10% dziennego zapotrzebowania.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, cynk * ✓✓ B2, B6, C, E, miedź, potas, selen * ✓ B1, PP, kwas foliowy, wapń, żelazo

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis