Koniakowe poduszeczki

    Koniakowe poduszeczki

    1polubienie
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te ciasteczka bardzo ucieszą miłośników faworków. Jednak nie powinny ich nawet próbować osoby, które usiłują się odchudzać. Nie są to bowiem wypieki niskokaloryczne.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 400 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 3 łyżki cukru
    • 2 jajka
    • 75 g masła
    • 3 łyżki tłustej śmietany
    • 4 łyżki brandy
    • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
    • tłuszcz do smażenia
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +40min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Przyrządzić ciasto z mąki, proszku do pieczenia, soli, cukru, jajek, masła, śmietany, brandy i otartej skórki cytryny. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 40 minut do lodówki.
    2. Na posypanym mąką blacie rozwałkowywać ciasto porcjami, na grubość około 1 cm. Wyciąć nożem zwykłym lub o ząbkowanym ostrzu 30 kwadratów o boku 4 cm. Rozgrzać tłuszcz w garnku do temperatury 180°C. Wrzucać kolejno po 5–6 sztuk i smażyć, aż będą złotobrązowe.
    3. Po wyjęciu układać koniakowe poduszeczki na kilku warstwach papierowego ręcznika, żeby ociekły z tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypywać cukrem pudrem i natychmiast podawać.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Ciasteczka można również aromatyzować rumem. Można też dodać do ciasta dużą szczyptę cynamonu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis