Komosa ryżowa z porami i pieczarkami

    Komosa ryżowa z porami i pieczarkami

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bogata w białko komosa ryżowa doskonale komponuje się z pieczarkami i młodymi porami oraz sokiem z cytryny. To lekkie i proste danie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki mieszanki ziaren, np. pestek dyni i słonecznika
    • 25 g masła
    • 150 g porów, pokrojonych ukośnie na kawałki długości 2 cm
    • 175 g drobnych pieczarek
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 225 g komosy ryżowej, wypłukanej
    • 750 ml wywaru warzywnego (z kostki)
    • ½ łyżeczki mieszanki suszonych ziół
    • sok i skórka otarta z 1 małej cytryny
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pestki dyni i słonecznika prażyć przez 2–3 minuty w suchym rondlu. Przełożyć na talerz i odstawić.
    2. Roztopić masło w tym samym rondlu. Wrzucić pory, pieczarki i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez minutę, cały czas mieszając.
    3. Wsypać do rondla komosę, wlać wywar i dodać zioła. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, zamieszać i przykryć. Gotować przez 15 minut, aż komosa wchłonie większość płynu i będzie miękka, podobnie jak pory i pieczarki.
    4. Dodać skórkę i sok z cytryny oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Posypać uprażonymi ziarnami i podawać.

    …przygotuj wcześniej

    Prażone pestki to wspaniały chrupiący dodatek do wielu różnych dań, od potraw z ryżu i kasz po płatki śniadaniowe i desery. Można je kupić prażone lub przygotować samemu. Po uprażeniu nasypać na talerz, odstawić, by całkowicie ostygły i przechowywać w szczelnym słoju. Zachowają aromat świeżo uprażonych ziaren przez 2 tygodnie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis