Barszcz z mięsem

    Barszcz z mięsem

    1polubienie
    1dzień3godz.


    Zrobione przez 16 osób

    Przeważnie gotuję wołowinę i boczek na wolnym ogniu przez 6 godzin, potem zostawiam na noc w bulionie, żeby ostygło. Odcinam nadmiar tłuszczu i kroję mięso na małe kawałki. Podgrzewam dodając buraki, kapustę, cebulę, pory i kiełbasę. Nie sądzę, żeby marchewka była konieczna, ale można dodać do przepisu cokolwiek zechcesz. Ja dodałem kilka odmian kiełbasy, żeby dodać smaku. Jednak łagodniejsza polska kiełbasa wydaje się, że lepiej smakuje z miękkimi i słodkimi burakami. Podawać ze świeżym chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 700 g buraków, ugotowanych i startych na tarce
    • 2 łyżki czerwonego octu winnego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 450 g chudego mięsa wołowego
    • 2 l wody
    • 230 g boczku
    • 1 łyżka soli
    • 8 ziarenek czarnego pieprzu
    • 6 łodyżek świeżej pietruszki
    • 2 łyżeczki suchego majeranku
    • 2 łyżeczki nasion kopru
    • 450 g kapusty, drobno posiekanej
    • 2 pory, posiekane na plasterki
    • 160 g posiekanej cebuli
    • 1 starta marchewka
    • 1 kg polskiej kiełbasy
    • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.10min.  ›  +1dzień chłodzenie  ›  Gotowe w: 1dzień3godz.40min. 

    1. W małej misce połączyć ⅓ buraków, ocet oraz cukier. Zostawić na noc przykryte w lodówce. Zostawić rownież na noc w lodówce pozostałe buraki.
    2. Włożyć do żeliwnego garnka wołowinę, wodę, boczek, sól, pieprz, natkę pietruszki, majeranek i nasiona kopru (lub liście bazylii). Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Dusić w częściowo przykrytym garnku na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie (około 2 godziny).
    3. Wyjąć natkę pietruszki i wyrzucić. Dodać buraki, kapustę, por, cebulę, marchewkę i kiełbasę. Gotować przykryte na małym ogniu przez 30 minut.
    4. Przed podaniem wyciągnąć z barszczu wołowinę, boczek i kiełbasę. Pociąć na 5 cm kawałki. Ponownie wrzucić mięso i odłożone wcześniej buraki. Posypać koperkiem. Podawać ze śmietaną.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis