Koktajl z mango

    Koktajl z mango

    8polubień
    5min.


    Zrobione przez 13 osób

    Koktajle owocowe to szybkie do przygotowania i pożywne napoje, które są tak gęste jak koktajle mleczne. Można je sporządzić wyłącznie z soku i miąższu owocowego lub dodać mleka czy jogurtu. Na koktajl nadaje się prawie każdy owoc – czy to sam czy w połączeniu z innymi.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 dojrzałe mango
    • 150 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego, schłodzonego
    • 300 ml półtłustego mleka, schłodzonego
    • 1 łyżeczka płynnego miodu
    • nasiona z 6 strączków kardamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. Obrać mango i odciąć miąższ od pestki. Pokroić na dość duże kawałki, po czym zmiksować na gładką masę za pomocą robota kuchennego lub blendera.
    2. Wlać jogurt oraz mleko i miksować, aż składniki dobrze się połączą i koktajl lekko się spieni. Posłodzić miodem do smaku.
    3. Wlać do 2 wysokich szklanek i posypać nasionami kardamonu. Podawać od razu.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, C, E * ✓✓ B2, B6, B12, wapń * ✓ B1, kwas foliowy, niacyna, miedź, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Egzotyczny koktajl bananowy. Mango i jogurt naturalny zastąpić dużym, pokrojonym w plasterki bananem oraz 150 g niskotłuszczowego jogurtu z dodatkiem owoców tropikalnych. * • Koktajl z kiwi i malin. Zmiksować 2 obrane, pokrojone owoce kiwi, 225 g malin i 300 ml soku z jabłek lub białych winogron. Można dosłodzić odrobiną miodu. * • Koktajl gruszkowo-jeżynowy. Zmiksować 2 obrane, pokrojone, dojrzałe deserowe gruszki, 125 g jeżyn, miąższ 2 owoców marakui oraz 300 ml soku żurawinowego. * • Koktajl ananasowo-truskawkowy. Zmiksować obranego, pozbawionego twardego rdzenia i pokrojonego małego ananasa, 225 g truskawek, 300 ml soku jabłkowego oraz łyżkę syropu z kwiatu dzikiego bzu.

    Zalety

    • Koktajle to szybki do przygotowania napój, który dzięki użyciu surowych owoców ma wysoką wartość odżywczą. * • Dzięki dodatkowi mleka lub jogurtu, koktajl wzbogaca się o białko, wapń i wiele witamin z grupy B – staje się wtedy płynnym, pożywnym posiłkiem. * • Mango to doskonałe źródło przeciwutleniacza – beta-karotenu, który organizm przetwarza na witaminę A. Witamina ta jest niezbędna dla zdrowia naskórka, wpływa korzystnie na wzrok, zwłaszcza na ostrość widzenia przy słabym świetle. Owoce mango dostarczają również dużych ilości witamin C, B6 oraz E.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis