Koktajl truskawkowo-jogurtowy

    Koktajl truskawkowo-jogurtowy

    17polubień
    5min.


    Zrobione przez 6 osób

    Ten odświeżający napój jest najlepszy latem, kiedy truskawki są łatwo dostępne i pełne smaku oraz witamin. Przygotowuje się go w kilka minut, więc jest świetny na zdrowe śniadanie lub jako lekka przekąska w ciągu dnia. Można dodać nieco soku pomarańczowego, aby zastąpić nim słodki przecier owocowy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g dojrzałych truskawek
    • starta skórka i sok z 1 dużej pomarańczy
    • 150 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka cukru
    • Do dekoracji
    • 4 małe truskawki
    • 4 małe plasterki pomarańczy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. Wrzucić truskawki do robota kuchennego lub blendera i dodać jogurt, startą skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować na jednolitą masę. Wylewać, zbierając ją ze ścianek naczynia. Spróbować i dodać cukru do smaku.
    2. Żeby uzyskać napój o jednolitej konsystencji bez pestek, należy przecedzić go przez nylonowe sitko.
    3. Nalać do szklanek. Można udekorować małymi truskawkami lub kawałkami pomarańczy, naciętymi, aby trzymały się krawędzi szklanek.

    Inne propozycje

    • Można dodać kawałki banana do truskawek. Zagęści on koktajl i osłodzi całość. Należy skosztować przed dodaniem cukru – może nie trzeba będzie słodzić napoju. * • Jeśli zastąpimy truskawki suszonymi morelami, uzyskamy koktajl z dużą ilością beta-karotenu i rozpuszczalnym błonnikiem. Należy dusić 200 g suszonych moreli w 900 ml przecedzonej herbaty Earl Grey przez 30 minut, aż morele zmiękną. Ostudzić, a potem wlać morele i napar do blendera. Dodać skórkę pomarańczy, sok oraz jogurt i zmiksować. Skosztować i dosłodzić do smaku. Podawać z płatkami śniadaniowymi, owsianymi z orzechami pekan lub granolą jagodowo- -żurawinową.

    Zalety

    • Truskawki mają mało kalorii i są świetnym źródłem witaminy C. * • Większość sprzedawanych w Polsce jogurtów zawiera żywe kultury pożytecznych bakterii. Na opakowaniach nie zawsze pojawia się ta informacja, ale jeśli jogurt był przechowywany w sklepie w chłodziarce, to możesz być prawie pewien, że zawiera te bakterie – to znaczy, że nie był podgrzewany po fermentacji, co mogłoby zabić drobnoustroje. Bakterie w przewodzie pokarmowym są łatwo niszczone przez stres, antybiotyki i nieodpowiednią dietę. Regularne spożywanie pożytecznych bakterii, takich jak te dostarczane wraz z jogurtami, wpływa korzystnie na układ pokarmowy.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ kwas foliowy, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    3

    kurcze to normalnie najlepsze co pilam wlsciwie to drugie ale nie wazne normalnie mchhy - 11 lis 2012

    marysqq
    autor:
    0

    Zrobilam bez cukru, byl lekko kwaskowaty, ale mi smakowalo - 12 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis