Kofta z jagnięciny z owocami

    Kofta z jagnięciny z owocami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przyprawy oraz świeże i suszone owoce nadają pyszny smak mielonym kotletom jagnięcym, nazywanym kofta. Jajko i starty suszony chleb pełnoziarnisty pomogą połączyć wszystkie składniki. Chleb dostarczy też błonnika i witamin z grupy B.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 jabłko
    • ½ pigwy
    • 1 mała cebulka
    • 280 g chudej zmielonej jagnięciny
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
    • 4 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
    • 2 łyżeczki papryki
    • ½ łyżeczki curry
    • ½ łyżeczki imbiru
    • duża szczypta suszonych płatków chili
    • ¾ łyżeczki soli
    • 85 g rodzynek
    • 2 kopiaste łyżki orzeszków piniowych
    • 2 kromki chleba pełnoziarnistego, kruszone
    • 1 jajko, ubite
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Posiekać drobno jabłko, pigwę i cebulę ostrym nożem lub robotem kuchennym. Wrzucić do dużej miski i dodać resztę składników, oprócz oleju. Dobrze wymieszać masę rękami. Podzielić na 8 porcji i ulepić z każdej z nich płaski kotlet. Przykryć kofty i zostawić w lodówce do czasu smażenia.
    2. Rozgrzać olej na patelni teflonowej i smażyć kotlety 5–6 minut z każdej strony lub aż się przyrumienią. Kofty są dość delikatne, ponieważ zawierają dużo owoców i warzyw, więc trzeba uważać, bo podczas przewracania mogą się rozpaść.
    3. Podawać z chlebem pitta i naturalnym niskotłuszczowym jogurtem. Sałatka z czerwonej kapusty dobrze uzupełnia to danie.

    Pigwa

    Chcesz dowiedzieć się więcej o pigwie? Przeczytaj nasz artykuł: "Pigwa", w którym opisujemy jak obchodzić się z tym owocem!

    Inne propozycje

    • Można zastąpić pigwę świeżą brzoskwinią lub 2 suszonymi połówkami brzoskwiń. * • Sałatka z czerwonej kapusty. Wymieszać 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżkę octu z białego wina, sok z ½ cytryny, startą skórkę i sok z pomarańczy, łyżkę cukru, ½ świeżej papryczki chili, drobno posiekanej, i ząbek czosnku, drobno posiekany. Dodać ½ średniej wielkości czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej i wymieszać z dressingiem. * • Żeby przygotować wegetariańskie burgery, będziemy potrzebować 250 g gotowanej zmielonej czerwonej soczewicy (lub odsączonej z puszki), 60 g mąki z cieciorki, 100 g bułki tartej, 85 g startego dojrzałego sera cheddar, 30 g grubo posiekanych orzeszków ziemnych, 2 łyżeczek przyprawy curry, ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i imbiru, 2 łyżek posiekanej świeżej kolendry i świeżej mięty, małą cebulę, drobno posiekaną, czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę, jabłko i gruszkę, również pokrojone w kostkę, oraz 2 łyżek rodzynek. Wymieszać składniki z ubitym jajkiem. Uformować grube, mięsiste kotlety. Smażyć na łyżce oleju słonecznikowego na teflonowej patelni. Kiedy będą już przyrumienione, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temperaturze 180°C 10–15 minut. Podawać z sałatką z czerwonej kapusty lub sosem chutney z mango.

    Zalety

    • Kotlety kofta zawierają dużo zdrowych substancji, m.in. żelazo i błonnik z rodzynek oraz błonnik i witaminę C z jabłek i pigwy. * • Sałatka z czerwonej kapusty dostarcza dużo witaminy C, która pomaga organizmowi przyswajać żelazo zawarte w jagnięcinie i rodzynkach.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12 * ✓✓ cynk, miedź, żelazo * ✓ B1, B2, B6, C, E, PP, kwas foliowy, potas, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis