Klops makaronowo-porowy ze świeżym sosem pomidorowym

    Klops makaronowo-porowy ze świeżym sosem pomidorowym

    1polubienie
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tym klopsem będzie się z pewnością zajadać cała rodzina. Aby posiłek dostarczył wszystkich potrzebnych składników, warto rozpocząć go od zupy z warzyw korzeniowych, a klops podać z sałatką warzywną i pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 680 g porów
    • 85 g macaroni lub penne rigate (długie lub krótkie rurki)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 30 g rukwi wodnej
    • 225 g twarogu wiejskiego, odciśniętego
    • 55 g świeżo zmielonego parmezanu
    • 3 jajka
    • 1 kromka białego chleba bez skórki (ok. 30 g)
    • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    • ¼ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz
    • rukiew wodna, do przybrania
    • Sos pomidorowy
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 500 g dojrzałych pomidorów, grubo posiekanych
    • 6 listków świeżej bazylii
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 1 łyżeczka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +10min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ostrożnie zdjąć z porów 6 zewnętrznych warstw i odłożyć na później, a resztę pokroić w plasterki.
    2. W dużym rondlu zagotować wodę. Wrzucić do wrzątku zewnętrzne warstwy porów i gotować 3–4 minut, aż zmiękną. Wyjąć je łyżką cedzakową i schłodzić pod strumieniem zimnej wody. Odłożyć na później. Wrzucić do wody makaron, doprowadzić do wrzenia i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Starannie odcedzić.
    3. Czekając, aż ugotuje się makaron, rozgrzać na patelni oliwę i smażyć 4–5 minut, na dużym ogniu, pokrojone w plasterki pory, cały czas mieszając, aż wyparuje z nich sok.
    4. Zmiksować na gładkie purée ugotowane pory wraz z rukwią wodną, twarożkiem, parmezanem, jajkami, chlebem, musztardą i gałką muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski, dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać.
    5. Nasmarować masłem wąska formę do ciasta i wyłożyć ją paskami porów tak, by zachodziły na siebie i pokrywały również ścianki. Ułożyć 6 pasków na dnie i na dłuższych bokach oraz po jednym na krótszych bokach. Paski powinny sporo wychodzić na zewnątrz formy. Przełożyć masę makaronow do foremki. Wyrównać z wierzchu i przykryć wystającymi fragmentami pasków.
    6. Nasmarować tłuszczem kawałek folii aluminiowej i przykryć nim foremkę, starannie przyciskając wzdłuż krawędzi. Dużą formę napełnić do połowy wodą i wstawić w nią formę z klopsem. Piec 1 godzinę, aż klops się zetnie.
    7. Przyrządzić sos. W małym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i smażyć kilka sekund. Dodać pomidory, bazylię, ocet oraz cukier i wymieszać. Dusić 10 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Utrzeć sos mikserem, a następnie przetrzeć przez sito, żeby usunąć z niego pestki i skórkę. Doprawić solą i pieprzem.
    8. Wyjąć formę z klopsem z dużej formy i odstawić na 10 minut, aby klops nieco stwardniał, po czym wyłożyć go na półmisek. Pokroić w plastry i podawać z sosem pomidorowym, udekorowany rukwią wodną.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓✓ A, wapń * ✓ ✓ B1, B2, B6, B12, C, E, niacyna, miedź, żelazo, potas, selen

    Zalety

    • Pory należą do rodziny cebulowatych. Są one źródłem witaminy E oraz witaminy A, pochodzącej z karotenu zawartego w ich zielonej, górnej części. Jadane regularnie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i zawału.

    Inne propozycje

    • Rukiew wodną i parmezan można zastąpić 3 bardzo drobno pokrojonymi plastrami wędzonego bekonu. Należy je usmażyć na oliwie w rondlu i wyjąć przed smażeniem pokrojonych porów, po czym wymieszać z masą makaronową. Przybrać świeżymi listkami bazylii. * • Zamiast zwykłego twarożku wiejskiego można wziąć twarożek z cebulą i szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis