Niewiele jest klasycznych dań, które można przygotować szybciej i prościej. Sola, zazwyczaj sprzedawana bez skóry i ości, jest delikatna i pyszna, a przepis ten pomaga wydobyć z niej maksimum smaku. Do tego eleganckiego dania podajmy młode ziemniaki ze świeżą miętą i szpinakiem.
• W podobny sposób można przyrządzić flądrę. Opiekać przez 4–5 minut z obu stron. Zamiast szpinaku podać brokuły gotowane na parze przez 2–3 minuty. * • Sola z rusztu doskonale smakuje też z purée ziemniaczanym doprawionym ziołami. Obrać i pokroić 900 g ziemniaków. Włożyć do wrzątku i gotować przez 15–20 minut. Odcedzić i starannie utłuć. Dodać 100 ml gorącego, chudego mleka i 15 g masła. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać 3 łyżki mieszanych świeżych ziół, na przykład natki pietruszki, szczypiorku i lubczyku.
• Sola jest źródłem witaminy B12, która odgrywa znaczącą rolę w budowie DNA i RNA, materiału genetycznego komórek. * • Młode ziemniaki gotowane w mundurkach zachowują więcej składników odżywczych niż obrane i zawierają o 1/3 błonnika więcej.
✓✓✓ A, B1, B6, C, kwas foliowy, niacyna, żelazo, potas, selen * ✓✓ wapń * ✓ B2, E, miedź, cynk