Klasyczna sola z grilla

    Klasyczna sola z grilla

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Niewiele jest klasycznych dań, które można przygotować szybciej i prościej. Sola, zazwyczaj sprzedawana bez skóry i ości, jest delikatna i pyszna, a przepis ten pomaga wydobyć z niej maksimum smaku. Do tego eleganckiego dania podajmy młode ziemniaki ze świeżą miętą i szpinakiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 małe sole (po 225 g każda) bez skóry
    • 750 g młodych ziemniaków
    • 1 duża gałązka świeżej mięty
    • 40 g masła
    • sok i skórka otarta z 1 cytryny
    • 450 g listków młodego szpinaku
    • świeżo zmielona gałka muszkatołowa (według uznania)
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżej mięty do przybrania
    • ósemki cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wyłożyć blachę grilla folią aluminiową i ułożyć na niej solę (w zależności od rozmiarów grilla trzeba czasem upiec rybę w dwóch ratach).
    2. Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i dodać dużą gałązkę mięty. Gotować przez 15 minut, aż lekko zmiękną.
    3. W małym rondelku rozpuścić masło i wymieszać ze skórką oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posmarować rybę masłem cytrynowym i grillować przez 5–6 minut. Ostrożnie przewrócić solę na drugą stronę, ponownie posmarować masłem cytrynowym i piec jeszcze przez 5–6 minut.
    4. W czasie, gdy ryba się piecze, przygotować szpinak, gotując go na parze przez 2–3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    5. Ziemniaki przełożyć na półmisek. Dodać dużo czarnego pieprzu, delikatnie wymieszać i udekorować gałązkami mięty. Przełożyć solę na podgrzane talerze i polać sosem powstałym podczas pieczenia. Obłożyć kawałkami cytryny. Podawać z ziemniakami i szpinakiem.

    Inne propozycje

    • W podobny sposób można przyrządzić flądrę. Opiekać przez 4–5 minut z obu stron. Zamiast szpinaku podać brokuły gotowane na parze przez 2–3 minuty. * • Sola z rusztu doskonale smakuje też z purée ziemniaczanym doprawionym ziołami. Obrać i pokroić 900 g ziemniaków. Włożyć do wrzątku i gotować przez 15–20 minut. Odcedzić i starannie utłuć. Dodać 100 ml gorącego, chudego mleka i 15 g masła. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i dodać 3 łyżki mieszanych świeżych ziół, na przykład natki pietruszki, szczypiorku i lubczyku.

    Zalety

    • Sola jest źródłem witaminy B12, która odgrywa znaczącą rolę w budowie DNA i RNA, materiału genetycznego komórek. * • Młode ziemniaki gotowane w mundurkach zachowują więcej składników odżywczych niż obrane i zawierają o 1/3 błonnika więcej.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, kwas foliowy, niacyna, żelazo, potas, selen * ✓✓ wapń * ✓ B2, E, miedź, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis