Barszcz czerwony DeeDee

    Barszcz czerwony DeeDee

    10polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 94 osoby

    Najlepszy barszcz, jaki kiedykolwiek jadłam. Najlepiej podwoić przepis, żeby zamrozić resztę na później.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 l wody
    • ¾ łyżki soli
    • 70 g marchewki, drobno pokrojonej
    • 40 g zielonej papryki, posiekanej
    • ½ łodygi selera, posiekanego
    • 1 średni burak
    • 120 g pomidorów z puszki, obranych i pokrojonych
    • 3 ziemniaki, pokrojone na ćwiartki
    • 75 g masła
    • 80 g cebuli, posiekanej
    • 360 g pomidorów z puszki
    • 210 g kapusty, drobno posiekanej
    • 60 ml tłustej śmietany
    • 120 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 1 łyżka suchego kopru
    • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego do smaku
    • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Włożyć do dużego garnka marchewkę, połowę papryki, seler, buraki, pomidory, ziemniaki, sól i zalać wodą. Gotować na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
    2. Roztopić masło w oddzielnej dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć cebulkę, żeby była miękka, około 5 minut. Dodać pomidory i wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjąć ½ szklanki sosu z patelni i odstawić. Dodać połowę kapusty i nadal gotować przez 5 minut lub aż kapusta będzie miękka.
    3. Wyciągnąć buraka z wrzącego barszczu i wyrzucić. Wyciągnąć ziemniaki łyżką ze szczelinami lub szczypcami i umieścić w misce z pozostałą 1 łyżką masła i śmietaną. Ugniatać, aż będą gładkie.
    4. Wlać teraz ½ szklanki odstawionego wcześniej sosu pomidorowego z cebulką. Dodać ziemniaki i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające, około 5 minut. Zwiększyć ogień, aby doprowadzić do lekkiego wrzenia. Dodać pozostałą kapustę, sos pomidorowy i tłuczone ziemniaki. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze przez kilka minut. Dodać pozostałą paprykę i wymieszać . Przyprawić pieprzem i podawać.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    14

    Przepis na zupkę godny uwagi,ale pisany chyba z dedykacją dla Sherlocka Holmesa tzn napisany bardzo zawile,trzeba się domyślać czy wodę doprowadzić tylko do wrzenia czy jednak gotować do miękkości ziemniaków i teraz których tych w ćwiartkę czy tych w kostkę,a po co suchy koper itd itp.Godne detektywa,ale da rozwiązać. I jak mam to ocenić zupa na 5,kucharz na 2 - 09 paź 2012

    autor:
    1

    jesli mialbym uzyc tylko 1,5 l wody to po dodaniu wszystkich składnikow zostałaby papka - 04 lis 2015

    RafałHard
    autor:
    0

    Bardzo lubię tego typu jedzonko i widzę że przepis jest bardzo dobry. Aby był smaczny właśnie ważne jest by nie było to za bardzo rozwodnione a zawsze intensywne w smaku. Warto także robić go częściej bo jest bardzo zdrowy - jak każda zupa warzywna. - 13 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis