Barszcz czerwony DeeDee

    (3)
    1 godz. 25 min

    Najlepszy barszcz, jaki kiedykolwiek jadłam. Najlepiej podwoić przepis, żeby zamrozić resztę na później.


    Zrobione przez 95 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 l wody
    • ¾ łyżki soli
    • 70 g marchewki, drobno pokrojonej
    • 40 g zielonej papryki, posiekanej
    • ½ łodygi selera, posiekanego
    • 1 średni burak
    • 120 g pomidorów z puszki, obranych i pokrojonych
    • 3 ziemniaki, pokrojone na ćwiartki
    • 75 g masła
    • 80 g cebuli, posiekanej
    • 360 g pomidorów z puszki
    • 210 g kapusty, drobno posiekanej
    • 60 ml tłustej śmietany
    • 120 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 1 łyżka suchego kopru
    • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego do smaku
    • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Włożyć do dużego garnka marchewkę, połowę papryki, seler, buraki, pomidory, ziemniaki, sól i zalać wodą. Gotować na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
    2. Roztopić masło w oddzielnej dużej patelni na średnim ogniu. Podsmażyć cebulkę, żeby była miękka, około 5 minut. Dodać pomidory i wymieszać. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Wyjąć ½ szklanki sosu z patelni i odstawić. Dodać połowę kapusty i nadal gotować przez 5 minut lub aż kapusta będzie miękka.
    3. Wyciągnąć buraka z wrzącego barszczu i wyrzucić. Wyciągnąć ziemniaki łyżką ze szczelinami lub szczypcami i umieścić w misce z pozostałą 1 łyżką masła i śmietaną. Ugniatać, aż będą gładkie.
    4. Wlać teraz ½ szklanki odstawionego wcześniej sosu pomidorowego z cebulką. Dodać ziemniaki i gotować na wolnym ogniu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające, około 5 minut. Zwiększyć ogień, aby doprowadzić do lekkiego wrzenia. Dodać pozostałą kapustę, sos pomidorowy i tłuczone ziemniaki. Zmniejszyć ogień i dusić jeszcze przez kilka minut. Dodać pozostałą paprykę i wymieszać . Przyprawić pieprzem i podawać.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Komentarze po polsku (3)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis