Klasyczna chałka drożdżowa

    Klasyczna chałka drożdżowa

    (0)
    Zapisz do ulubionych
    2godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przygotowanie chałki zajmuje trochę czasu, ale mimo to zdołamy ją podać na śniadanie prosto z piekarnika. Wystarczy przygotować ciasto poprzedniego dnia wieczorem, włożyć do dużej miski i nakryć folią spożywczą, żeby rosło w lodówce przez noc.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 1 szklanka mleka
    • 80 g cukru
    • 42 g drożdży
    • 80 g miękkiego masła
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 50 g sułtanek
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 żółtko do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Wsypać mąkę do miski, ale część odłożyć na bok. Zrobić wgłębienie na środku mąki. Rozrobić drożdże w 2 łyżkach mleka podgrzanego do temperatury pokojowej z dodatkiem łyżeczki cukru. Wlać do mąki i przysypać odłożoną mąką.
    2. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy w miejscach, gdzie mąka przykrywa zaczyn, pojawią się pęknięcia – dodać resztę mleka, resztę cukru, masło, sól oraz jajko.
    3. Wyrobić całość mikserem na gładkie ciasto. Przełożyć na posypany mąką blat, zagniatać energicznie przez 10 minut, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    4. Namoczyć sułtanki w letniej wodzie, a gdy zmiękną – odsączyć. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i zagnieść, dodając sułtanki, skórkę cytryny.
    5. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na trzy równe części, utoczyć z nich wałki jednakowej długości i zapleść je w warkocz. Końce wałków skleić razem i lekko zagiąć pod spód warkocza. Ułożyć chałkę na blasze i przykryć na 20 minut ściereczką.
    6. Nagrzać piekarnik do 200°C. Rozbełtać żółtko z 2 łyżkami wody. Posmarować chałkę. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut. Jeśli chałka będzie zbytnio ciemnieć z wierzchu, przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.

    Dobra rada

    Należy zwrócić uwagę, czy drożdże są naprawdę świeże. Jeśli są zszarzałe lub wysuszone i kruche, ciasto nie będzie rosło.

    Gniazdo wielkanocne

    Przygotować ciasto, podzielić na 5 równych części. Utoczyć z nich wałki równej długości i zapleść w warkocz. Uformować z niego wieniec, starając się tak poprzetykać końce poszczególnych wałków ciasta, żeby nie były widoczne. W środek wieńca i między zaplecione wałki ciasta włożyć pisanki z ugotowanych na twardo jajek. Piec w nagrzanym piekarniku tak jak chałkę. Ustawić jako jadalną ozdobę na wielkanocnym stole.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis