Klasyczna chałka drożdżowa

    Klasyczna chałka drożdżowa

    1polubienie
    2godz.5min.


    Zrobione przez 59 osób

    Przygotowanie chałki zajmuje trochę czasu, ale mimo to zdołamy ją podać na śniadanie prosto z piekarnika. Wystarczy przygotować ciasto poprzedniego dnia wieczorem, włożyć do dużej miski i nakryć folią spożywczą, żeby rosło w lodówce przez noc.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 500 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 1 szklanka mleka
    • 80 g cukru
    • 42 g drożdży
    • 80 g miękkiego masła
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 jajko
    • 50 g sułtanek
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 1 żółtko do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Wsypać mąkę do miski, ale część odłożyć na bok. Zrobić wgłębienie na środku mąki. Rozrobić drożdże w 2 łyżkach mleka podgrzanego do temperatury pokojowej z dodatkiem łyżeczki cukru. Wlać do mąki i przysypać odłożoną mąką.
    2. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy w miejscach, gdzie mąka przykrywa zaczyn, pojawią się pęknięcia – dodać resztę mleka, resztę cukru, masło, sól oraz jajko.
    3. Wyrobić całość mikserem na gładkie ciasto. Przełożyć na posypany mąką blat, zagniatać energicznie przez 10 minut, aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    4. Namoczyć sułtanki w letniej wodzie, a gdy zmiękną – odsączyć. Wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i zagnieść, dodając sułtanki, skórkę cytryny.
    5. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na trzy równe części, utoczyć z nich wałki jednakowej długości i zapleść je w warkocz. Końce wałków skleić razem i lekko zagiąć pod spód warkocza. Ułożyć chałkę na blasze i przykryć na 20 minut ściereczką.
    6. Nagrzać piekarnik do 200°C. Rozbełtać żółtko z 2 łyżkami wody. Posmarować chałkę. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut. Jeśli chałka będzie zbytnio ciemnieć z wierzchu, przykryć ją kawałkiem folii aluminiowej.

    Dobra rada

    Należy zwrócić uwagę, czy drożdże są naprawdę świeże. Jeśli są zszarzałe lub wysuszone i kruche, ciasto nie będzie rosło.

    Gniazdo wielkanocne

    Przygotować ciasto, podzielić na 5 równych części. Utoczyć z nich wałki równej długości i zapleść w warkocz. Uformować z niego wieniec, starając się tak poprzetykać końce poszczególnych wałków ciasta, żeby nie były widoczne. W środek wieńca i między zaplecione wałki ciasta włożyć pisanki z ugotowanych na twardo jajek. Piec w nagrzanym piekarniku tak jak chałkę. Ustawić jako jadalną ozdobę na wielkanocnym stole.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    MałgorzataAugustynowicz
    9

    - - 11 maj 2015

    MonikaGrzesik
    autor:
    3

    Już parew razy robiłam i jest naprawdę pyszna. - 21 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis