Kiełbaski z purée

    Kiełbaski z purée

    1polubienie
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Sarnina to wyjątkowo chude mięso, z którego często robi się kiełbasy. Przyrządzimy z nich nasze danie. Można podawać je z różyczkami brokułów lub innymi świeżymi zielonymi warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 8 dużych kiełbasek z sarniny (ok. 500 g)
    • 170 g drobnych cebulek, przekrojonych
    • 1 duży ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 170 g pieczarek, przekrojonych na połówki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
    • 200 ml wywaru wołowego
    • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
    • 1 łyżka dżemu z czerwonej porzeczki lub jeżyn
    • 3 gałązki świeżego tymianku
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • sól i pieprz
    • Purée
    • 750 g mącznych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
    • 120 ml chudego mleka
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni teflonowej. Wrzucić kiełbaski i smażyć na niezbyt dużym ogniu 10 minut, odwracając od czasu do czasu na drugą stronę, aż się lekko przyrumienią.
    2. Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem, żeby znajdowały się 5 cm pod powierzchnią wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut, aż będą bardzo miękkie.
    3. Wrzucić cebulki na patelnię z kiełbaskami i smażyć 5 minut, aż przyrumieni się, a kiełbaski mocno zbrązowieją. Przełożyć je na talerz i odstawić. Zlać z patelni nadmiar tłuszczu.
    4. Wrzucić na patelnię czosnek, pieczarki i czerwoną paprykę. Podsmażać kilka minut, aż zmiękną. Wlać wywar i wino. Dodać dżem i 2 gałązki tymianku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną w łyżce wody, wlać na patelnię, doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy sos lekko zgęstnieje, zmniejszyć ogień i włożyć kiełbaski z powrotem na patelnię. Podgrzewać na małym ogniu 10 minut.
    5. Odlać ziemniaki, potrząsając sitem. Przełożyć znowu do rondla. Rozgrzać mleko w małym rondlu, wlać je do ziemniaków i utłuc gładkie purée. Dodać, ucierając oliwę i natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
    6. Ułożyć na podgrzanych talerzach porcje purée oraz kiełbaski i warzywa. Polać sosem (po usunięciu z niego gałązek tymianku). Posypać listkami z pozostałych gałązek tymianku. Podawać natychmiast.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Inne propozycje

    • Jeśli nie mamy kiełbasy z sarniny, można ją zastąpić inną kiełbasą o dużej zawartości mięsa. * • Na spotkanie w gronie przyjaciół warto przygotować podobne danie z kiełbasy z dzika, jabłek i żurawin. Usmażyć kiełbasę na łyżce oliwy, przewracając często, aż przyrumieni się ze wszystkich stron. Dodać cebulę i smażyć jak w głównym przepisie, wyjąć z patelni i zlać nadmiar tłuszczu. Wlać po 150 ml wytrawnego cydru i wywaru wołowego. Dodać 2 jabłka deserowe pokrojone w plasterki, 2 łyżeczki musztardy z zierenkami gorczycy, 2 łyżki konfitury żurawinowej i skórkę otartą z ½ pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, włożyć kiełbaski i cebulę na patelnię. Podgrzewać 10 minut na małym ogniu. Dodać 125 g świeżych lub mrożonych żurawin, wymieszać i podgrzewać jeszcze 5 minut na małym ogniu, aż żurawina nieco zmięknie. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną jak w głównym przepisie.

    Zalety

    • Kiełbasa z sarniny zawiera blisko dwa razy mniej tłuszczu niż zwykła kiełbasa wieprzowa (11% w porównaniu z 20%). Ma też bardziej zdecydowany, „mięsny" smak. Zawiera dość dużo żelaza hemowego, najłatwiej przyswajanego przez organizm. * • Czerwone wino zawiera dużo flawonoidów, które chronią przed chorobami serca i zawałem. Najwięcej tych związków jest w winach z takich odmian winogron, jak cabernet sauvignon, merlot i pinot noir, szczególnie produkowanych w Chile.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna * ✓✓ A, potas * ✓ żelazo, selen, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis