Kiełbaski z musztardowym purée i sosem z czerwonego wina

    Kiełbaski z musztardowym purée i sosem z czerwonego wina

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Danie to można przyrządzić bardzo szybko z dowolnych kiełbasek dobrej jakości. Musztarda z całymi ziarnami gorczycy nadaje purée ziemniaczanemu pikantny smak, a dzięki dodatkowi czerwonego wina sos jest wyjątkowo pyszny. Podawać z sezonowymi zielonymi warzywami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • 2 łyżeczki brązowego cukru
    • 900 g ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
    • 8 kiełbasek wieprzowych
    • 1 łyżka mąki
    • 300 ml gorącego bulionu wołowego (z kostki)
    • 100 ml czerwonego wina
    • 1 łyżka sosu worcestershire
    • 100 ml ciepłego mleka
    • 50 g masła
    • 2–3 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wrzucić cebulę i posypać cukrem. Dusić na małym ogniu przez 12–15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż się lekko skarmelizuje. Rozgrzać grill lub piekarnik na funkcji grill.
    2. W czasie kiedy cebula się dusi, wrzucić ziemniaki do lekko osolonego wrzątku i gotować przez 15 minut. Kiełbaski piec przez 15 minut, aż równomiernie się przyrumienią.
    3. Oprószyć cebulę mąką, wymieszać i dusić jeszcze przez minutę. Stopniowo dodać wywar i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić.
    4. Odcedzić ziemniaki i włożyć z powrotem do rondla. Utłuc z ciepłym mlekiem, masłem i musztardą.
    5. Nałożyć kopczyk purée na każdy talerz. Ułożyć na nim 2 kiełbaski i polać sosem.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Kiełbaski z soczewicą

    Do tego dania świetnie nadają się kiełbaski wieprzowe z dodatkiem ziół. W punkcie 1. udusić cebulę. W punkcie 2. ugotować ziemniaki i upiec kiełbaski. W punkcie 3. zamiast mąki i sosu worcestershire oraz wina dodać 100 ml wytrawnego cydru. Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać 150 ml wywaru drobiowego z kostki, 410 g odsączonej zielonej soczewicy z puszki i 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy. Doprowadzić do wrzenia. W punkcie 4. utłuc ziemniaki, nie dodawać musztardy. Wymieszać z 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Podawać kiełbaski z purée i soczewicą.

    Możesz też użyć

    • … pikantnych kiełbasek. • Zamiast z purée ziemniaczanym podać z kuskusem. • Zastąpić musztardę tartym chrzanem ze śmietaną.

    …rada

    Jeśli musimy przechować purée ziemniaczane przez kilka godzin, należy je przykryć czystą ściereczką, a nie szczelną pokrywką. Dzięki temu pozostanie pulchne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis