Kiełbaski w cieście

    Kiełbaski w cieście

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Własnej roboty kiełbaski wieprzowe doprawione suszonymi na słońcu pomidorami oraz porami smaży się w ziołowym cieście, a podaje z purée z warzyw korzeniowych i fasolką w sosie pomidorowym. Nie obawiajmy się – kiełbaski bez flaka przygotowuje się bardzo łatwo.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g chudej, mielonej wieprzowiny
    • 100 g bułki tartej
    • 150 g pora, drobno posiekanego
    • 55 g suszonych pomidorów, posiekanych
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • Ciasto
    • 125 g mąki
    • 2 jajka
    • 300 ml chudego mleka
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • szczypta soli
    • Purée warzywne
    • 220 g marchewki, pokrojonej
    • 400 g pasternaku, pokrojonego na kawałki
    • 400 g brukwi, pokrojonej na kawałki
    • 200 g fasolki szparagowej, pokrojonej ukośnie na kawałki
    • Fasolka w sosie pomidorowym
    • 1 mała, czerwona cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego
    • 200 ml wywaru warzywnego
    • 800 g fasolki cannellini z puszki, odsączonej i przepłukanej

    Sposób przygotowania
    Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Przygotować kiełbaski. Wymieszać w misce mięso, bułkę tartą, por i suszone na słońcu pomidory. Doprawić do smaku. Starannie wyrobić i uformować 8 kiełbasek o wymiarach około 10 × 2,5 cm. Ułożyć na talerzu i schłodzić w lodówce.
    2. Przygotować ciasto. Przesiać mąkę i szczyptę soli do miski. Zrobić na środku zagłębienie, wlać w nie połowę mleka i jajka. Ucierać, stopniowo dodając mąkę, żeby powstało gładkie, gęste ciasto. Na koniec dodać natkę pietruszki i wyrobić.
    3. Wlać olej do teflonowej brytfanny o wymiarach 30 × 25 cm i rozgrzewać 5 minut w piekarniku. Włożyć kiełbaski i piec 10 minut. Wyjąć brytfannę z piekarnika. Wymieszać ciasto i polać nim kiełbaski. Ponownie wstawić brytfannę do piekarnika i piec 30 minut, aż ciasto przyrumieni się i jego wierzch zrobi się chrupki.
    4. Włożyć do rondla marchewkę, pasternak oraz brukiew. Zalać je wrzątkiem tak, żeby powierzchnia wody znajdowała się 5 cm nad warzywami. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 20 minut, aż warzywa zrobią się bardzo miękkie.
    5. Przygotować fasolę w sosie pomidorowym. Wszystkie składniki wymieszać w dużym rondlu i doprowadzić do wrzenia. Dusić 10 minut, aż sos zgęstnieje. Ustawić w cieple. Gotować fasolkę szparagową na parze 3 minuty, aż nieco zmięknie.
    6. Odlać warzywa i utłuc na purée. Dodać fasolkę szparagową, doprawić solą i pieprzem do smaku.
    7. Podawać kiełbaski na gorąco z purée warzywnym oraz fasolką w sosie pomidorowym.

    Inne propozycje

    • Aby ta potrawa była bogatsza w żelazo, wieprzowinę zastąpmy mieloną sarniną, a suszone pomidory suszonymi morelami. * • Purée z warzyw korzeniowych i fasolkę w sosie pomidorowym można zamienić na pieczone ziemniaki i warzywa smażone metodą stir-fry. Można do tego użyć 200 g groszku cukrowego oraz 2 cukinie i 3 marchewki pokrojone ukośnie w plasterki. Rozgrzać mocno wok, wlać łyżeczkę oleju słonecznikowego i rozprowadzić go po całej powierzchni. Wrzucić warzywa i smażyć 3 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając. Wlać 3 łyżki wywaru warzywnego oraz łyżkę sosu sojowego, zmniejszyć nieco ogień i smażyć 3–5 minut, cały czas mieszając. Warzywa powinny nieco zmięknąć, ale pozostać kruche.

    Zalety

    • Jest to doskonały posiłek dla rosnących dzieci i nastolatków, ponieważ zawiera bardzo wiele różnych substancji odżywczych. Wieprzowina dostarcza organizmowi białka i cynku, jajka białka żelaza, cynku, selenu oraz witamin A, B i C, natomiast mleko białka wapnia, fosforu i wielu witamin z grupy B. Warzywa są źródłem witamin A, B, C i E. * • W dzisiejszych czasach, kiedy na rynku jest tak wiele rozmaitych produktów spożywczych, często zapominamy o warzywach korzeniowych, na przykład pasternaku i brukwi. Są one wartościowe, ponieważ zawierają bardzo dużo witaminy C. Dawniej zimą jedzono ich dość dużo, żeby zabezpieczyć się przed szkorbutem.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, E, niacyna, wapń, żelazo, cynk * ✓✓ selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis