Kiełbaski tuluskie z soczewicą puy i złocistym purée

    Kiełbaski tuluskie z soczewicą puy i złocistym purée

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Z kilku prostych składników wyczarujemy pyszne, sycące i doskonale zrównoważone pod względem dietetycznym danie. Podaje się je z grubymi kromkami chleba i sałatką z rukoli lub rukwi wodnej posypaną mieloną papryką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 170 g soczewicy puy
    • 750 ml wywaru z kurczaka
    • 1 duża cebula, grubo posiekana
    • 600 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
    • 300 g dyni, pokrojonej
    • 4 kiełbaski tuluskie (łącznie ok. 400 g)
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 3 łyżki chudego mleka
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 4 łyżeczki octu balsamicznego
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać opiekacz. Wypłukać soczewicę, włożyć do rondla i zalać 600 ml wywaru. Dodać posiekaną cebulę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki, przykryć i gotować 25 minut.
    2. Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10 minut. Dodać dynię i gotować jeszcze 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
    3. W czasie, gdy warzywa się gotują, wstawić kiełbaski do opiekacza na 15 minut, przewracając je kilkukrotnie na drugą stronę, by przyrumieniły się równomiernie.
    4. Pokroić kiełbaski w grube plasterki i dodać do soczewicy wraz z pomidorami i ich sokiem. Jeśli soczewica wchłonie cały płyn, wlać resztę wywaru. Przykryć i dusić jeszcze 10 minut.
    5. Odlać ziemniaki i dynię. Utłuc z mlekiem na purée. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć na talerze, a na wierzchu ułożyć kiełbaski i soczewicę. Skropić octem i posypać siekaną natką pietruszki. Podawać natychmiast.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Inne propozycje

    • Danie to można też przyrządzić w piekarniku. W naczyniu żaroodpornym zeszklić dużą, grubo posiekaną cebulę na łyżeczce oliwy z oliwek extra virgin. Dodać 2 posiekane ząbki czosnku i dużą, świeżą czerwoną papryczkę chili, posiekaną. Smażyć 2 minuty, dodać posiekaną czerwoną paprykę, 450 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w dużą kostkę, 170 g soczewicy puy, 400 g pokrojonych pomidorów z puszki wraz z sokiem oraz 750 g wywaru z kurczaka. Dodać 200 g pokrojonej w plasterki wędzonej kiełbasy wieprzowej, samej lub pół na pół z pokrojonymi w plasterki kabanosami. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec godzinę. Przed podaniem dodać 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i wymieszać. * • Danie to można przyrządzić w wersji wegetariańskiej, używając bezmięsnych kiełbasek i wywaru warzywnego.

    Zalety

    • Purée ziemniaczane, do którego dodamy dynię, ma wspaniały kolor i konsystencję, a także jest bogatsze pod względem odżywczym. Dynia jest doskonałym źródłem witaminy C oraz zawiera dość dużo witaminy E i beta-karotenu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E, kwas foliowy, żelazo * ✓✓ selen, cynk * ✓ B12

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis