Kedgeree z kukurydzą, chili i kolendrą

    Kedgeree z kukurydzą, chili i kolendrą

    2polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wędzony łupacz i ryż basmati stanowią podstawę tego indyjskiego dania, którego smak został urozmaicony pikantnym chili i wyrazistą w smaku kolendrą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g ryżu basmati
    • ½ łyżeczki kurkumy
    • 1 cytryna
    • 150 g mrożonej kukurydzy
    • 150 g mrożonego zielonego groszku
    • 400 g wędzonego filetu z łupacza bez skóry, pokrojonego na kawałki
    • 40 g masła, pokrojonego na małe kawałki
    • 1 świeża zielona papryczka chili, pokrojona na krążki
    • 2 jajka ugotowane na twardo, posiekane
    • 30 g świeżej kolendry, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Wsypać ryż do dużego rondla, dodać kurkumę i wymieszać. Wlać wrzątek i doprowadzić z powrotem do wrzenia. Zamieszać raz, zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Gotować przez 5 minut. Otrzeć skórkę z cytryny do miski. Pokroić cytrynę na cząstki.
    2. Wrzucić kukurydzę i groszek do rondla z ryżem. Dodać rybę, rozkładając ją równomiernie. Doprowadzić ponownie do wrzenia, ale nie mieszać. Kiedy woda będzie już wrzała, zmniejszyć ogień, przykryć rondel i gotować przez 10 minut. Kawałki ryby mają być matowe, soczyste i jędrne, a ryż powinien wchłonąć całą wodę.
    3. Położyć kawałki masła na rybę, lekko wymieszać wszystkie składniki widelcem. Posypać siekanymi jajkami, krążkami chili, kolendrą i skórką otartą z cytryny.

    sposób podawania

    Danie wyśmienicie smakuje z grillowanymi pomidorami - wystraczy przekroić pomidory na pół, ułożyć na tacce i piec przez 3 minuty.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis