Kanapki z pstrągiem i rukwią wodną

    Kanapki z pstrągiem i rukwią wodną

    Zapisz do ulubionych
    22min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekko wytrawna rukiew wodna, cytrynowy majonez, wędzony pstrąg i delikatne jajka przepiórcze to świetne połączenie. Takie kanapki przyrządza się błyskawicznie, a smakują wybornie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 12 jajek przepiórczych
    • 50 g rukwi wodnej
    • 4 łyżki majonezu
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 8 grubych kromek żytniego chleba
    • 3 wędzone filety z pstrąga (ok. 75 g każdy), rozdrobnione
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Włożyć jajka przepiórcze do rondelka z lekko wrzącą wodą i gotować przez 2 minuty. Włożyć do zimnej wody, żeby ostygły.
    2. Odłożyć kilka gałązek rukwi do przybrania, a resztę posiekać grubo, odrzucając bardzo grube łodyżki. Wymieszać posiekaną rukiew z majonezem i sokiem z cytryny.
    3. Posmarować każdą kromkę chleba z jednej strony równą warstwą majonezu. Ułożyć na wierzchu rozdrobnionego pstrąga. Ostrożnie obrać jajka, przekroić na połówki i ułożyć po trzy na każdej kanapce. Poprószyć odrobiną pieprzu i udekorować rukwią wodną.

    Z krewetkowo-jajecznym majonezem

    Przykryć kromki chleba posiekanymi listkami sałaty rzymskiej. Utrzeć łyżkę majonezu z 2 łyżkami crème fraîche, łyżeczką przecieru pomidorowego i 350 g gotowanych, obranych krewetek. Nałożyć na sałatę. Wymieszać 3 jajka na twardo, posiekane z 2 łyżkami majonezu, solą i pieprzem. Posmarować kanapki.

    Z kurczakiem i awokado

    Posmarować kromki majonezem z estragonem (łyżka siekanego estragonu z 4 łyżkami majonezu). Ułożyć na każdej 4 liście rukoli. Przykryć plasterkami z 3 upieczonych piersi kurczaka i plasterkami awokado obtoczonymi w 2 łyżeczkach soku z cytryny.

    Z wędzoną polędwicą i kiszoną kapustą

    Posmarować kromki masłem musztardowym (15 g masła wymieszać z 2 łyżeczkami musztardy), a następnie 4 łyżkami przecieru jabłkowego. Przykryć 225 g wędzonej polędwicy i 150 g odsączonej kiszonej kapusty.

    Z jajecznicą i pomidorami

    Opiec 8 kromek bułki i posmarować masłem z jednej strony. Roztrzepać 6 jajek z solą oraz pieprzem i 2 łyżkami chudego mleka. Roztopić na patelni 15 g masła. Wrzucić 2 posiekane pomidory, wlać jajka i mieszać na małym ogniu, aż zaczną gęstnieć. Zestawić z ognia i poczekać, aż się zetnie. Nałożyć na kromki z 8 plasterkami upieczonego bekonu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis