Bardzo proste gołąbki

    Bardzo proste gołąbki

    30polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 19 osób

    Bardzo prosty sposób na zrobienie gołąbków. Doskonale smakują i nie trzeba się wiele napracować. Jestem Polakiem i je uwielbiam.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 125 g (2/3 szkl.) niegotowanego białego ryżu
    • 315 ml (1,5 szkl.) wody
    • 1 duża główka kapusty
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 700 g kurczaka zmielonego
    • 2 jajka
    • 4 ząbki wyciśniętego czosnku
    • 1 szczypta soli i czarnego pieprzu mielonego do smaku
    • 1 szczypta suchego majeranku
    • 450 g sosu pomidorowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
    2. Doprowadzić ryż i wodę do wrzenia w garnku na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić, aż ryż zmięknie, a woda zostanie wchłonięta, od 20 do 25 minut. Pozostawić ryż, żeby trochę ostygł.
    3. W międzyczasie doprowadzić duży garnek wody do wrzenia. Usunąć środek kapusty i włożyć kapustę do wrzącej wody. Usunąć liście zewnętrzne, kiedy zmiękną. Odłożyć liście na bok.
    4. Podgrzać masło w patelni na średnim ogniu. Gotować mieszając, aż cebula zmięknie i będzie przeźroczysta, około 5 minut. Wymieszać w misce ugotowaną cebulę, kurczaka, ugotowany ryż, jajka, czosnek, sól, pieprz i majeranek.
    5. Nałożyć około 1/4 szklanki mieszaniny mięsa na środek każdego liścia kapusty. Zrolować liść i zawinąć końce, żeby zakryć farsz, jak kopertę Zabepieczyć każdą roladę wykałaczką w razie potrzeby. Włożyć gołąbki do przygotowanego naczynia. Polać sosem pomidorowym.
    6. Piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku aż mięso w gołąbkach przestanie być różowe, od 45 do 60 minut. Wskazówka termometru włożonego w środek gołąbków powinna pokazywać 70°C.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    KubaSkóra
    autor:
    2

    napisałem przepis po angielsku - 06 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis