Bardzo proste gołąbki
1 / 1 Zdjęcie:  ColleenHunter
Następne

Bardzo proste gołąbki

Bardzo prosty sposób na zrobienie gołąbków. Doskonale smakują i nie trzeba się wiele napracować. Jestem Polakiem i je uwielbiam.

MommyCook

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 125 g (2/3 szkl.) niegotowanego białego ryżu
  • 315 ml (1,5 szkl.) wody
  • 1 duża główka kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 700 g kurczaka zmielonego
  • 2 jajka
  • 4 ząbki wyciśniętego czosnku
  • 1 szczypta soli i czarnego pieprzu mielonego do smaku
  • 1 szczypta suchego majeranku
  • 450 g sosu pomidorowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Natłuścić naczynie żaroodporne.
  2. Doprowadzić ryż i wodę do wrzenia w garnku na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić, aż ryż zmięknie, a woda zostanie wchłonięta, od 20 do 25 minut. Pozostawić ryż, żeby trochę ostygł.
  3. W międzyczasie doprowadzić duży garnek wody do wrzenia. Usunąć środek kapusty i włożyć kapustę do wrzącej wody. Usunąć liście zewnętrzne, kiedy zmiękną. Odłożyć liście na bok.
  4. Podgrzać masło w patelni na średnim ogniu. Gotować mieszając, aż cebula zmięknie i będzie przeźroczysta, około 5 minut. Wymieszać w misce ugotowaną cebulę, kurczaka, ugotowany ryż, jajka, czosnek, sól, pieprz i majeranek.
  5. Nałożyć około 1/4 szklanki mieszaniny mięsa na środek każdego liścia kapusty. Zrolować liść i zawinąć końce, żeby zakryć farsz, jak kopertę Zabepieczyć każdą roladę wykałaczką w razie potrzeby. Włożyć gołąbki do przygotowanego naczynia. Polać sosem pomidorowym.
  6. Piec pod przykryciem w nagrzanym piekarniku aż mięso w gołąbkach przestanie być różowe, od 45 do 60 minut. Wskazówka termometru włożonego w środek gołąbków powinna pokazywać 70°C.

Ryż bez tajemnic

Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie