Kanapka ze stekiem wołowym i warzywami

    Kanapka ze stekiem wołowym i warzywami

    3polubienia
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę dużą pożywną kanapkę przygotowuje się z chrupiącego chlebka ciabatta wypełnionego lekko obsmażonym stekiem i zdrowymi warzywami. Jeśli chcesz przygotować szybko danie dla jednej osoby – zmniejsz ilość składników. Wystarczy ci wtedy jedna mała ciabatta i jeden stek o wadze około 85 g.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 małe chlebki ciabatta
    • 12 cienkich plastrów wołowego steku z chudej wołowiny (łącznie ok. 340 g)
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
    • 3 łyżki pasty z oliwek tapenade
    • 4 pomidory, pokrojone w plasterki
    • 45 g rukoli
    • sok z ½ cytryny
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać patelnię grillową albo teflonową. Przyprawić mięso solą i pieprzem. Posmarować patelnię oliwą, następnie włożyć mięso (jeśli nie mieści się na patelni naraz, to partiami) i smażyć po 30 sekund z każdej strony, jeśli lubimy mięso krwiste, lub dłużej, jeśli wolimy lepiej wysmażone.
    2. Podgrzać chlebki ciabatta, by były chrupiące.
    3. Szybko przekroić każdą ciabattę wzdłuż. Dolne połówki posmarować pastą z oliwek, położyć na nich plasterki pomidorów, a następnie mięso.
    4. Skropić rukolę sokiem z cytryny, rozłożyć na mięsie. Polać wszystko tłuszczem z patelni i przykryć drugą połówką ciabatty. Podawać na gorąco z sałatką z rukoli oraz pomidorów.

    Inne propozycje

    • A oto przepis na nieco inną kanapkę. Pokroić w cienkie plastry 2 czerwone cebule, a następnie smażyć je na jednej łyżce oliwy z oliwek extra virgin przez 5 minut, aż zmiękną i staną się brązowe. Zdjąć je z patelni łyżką cedzakową i odłożyć. Usmażyć steki. Rozkroić i opiec cztery małe bagietki. Zmieszać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego z 2 łyżkami majonezu i posmarować przekrojone bułki. Położyć na nich 55 g liści różnych gatunków sałaty albo rukwi wodnej, skropionych sokiem z cytryny i przyprawionych do smaku solą i pieprzem, dodać mięso. Polać tłuszczem z patelni i przykryć górnymi połówkami bułek. * • Znakomite kanapki można także przyrządzić z chleba orzechowego lub wieloziarnistego, podobnie zresztą jak z chleba pitta, arabskich podpłomyków czy meksykańskich tortilli (świetnie smakują z mięsem i przyprawami). * • Zamiast cienko pokrojonych steków można użyć nieco grubszych befsztyków z polędwicy wołowej, które wkładamy do kanapek w całości lub pokrojone w ukośne paski. * • Wzbogacimy smak kanapki, smażąc mięso na oliwie z dodatkiem ziół albo doprawiając rukolą i ziołami, na przykład świeżymi liśćmi bazylii albo majerankiem.

    Zalety

    • Rukola zawiera dużo żelaza potrzebnego do produkcji hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu w organizmie człowieka. W jej skład wchodzą także karotenoidy pomocne w zwalczaniu wolnych rodników. * • Wołowina jest dziś znacznie chudszym mięsem niż kiedyś. Stek powinien zawierać zaledwie 4,1% tłuszczu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacyna * ✓✓ C, żelazo, cynk * ✓ A, B2, kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis