Kanapka z sardynką, rzeżuchą i marchewką

    Kanapka z sardynką, rzeżuchą i marchewką

    3polubienia
    10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę kolorową kanapkę przygotowuje się zaledwie kilka minut, dlatego świetnie nadaje się na szybki lunch albo przekąskę o dowolnej porze dnia.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 marchewka, starta
    • 30 g rzeżuchy, grubo posiekanej
    • 2 łyżki świeżego szczypiorku, posiekanego
    • 150 g niskotłuszczowego serka do smarowania
    • 8 grubych kromek żytniego pieczywa
    • 240 g sardynek w oliwie z puszki, odsączonych
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
    • pieprz
    • kilka gałązek świeżego szczypiorku, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Wymieszać startą marchewkę, rzeżuchę i szczypiorek z serkiem. Doprawić pieprzem.
    2. Dokładnie posmarować pastą każdą kromkę żytniego pieczywa. Przekroić sardynki wzdłuż na pół i położyć na kanapkach skórką do góry.
    3. Położyć na wierzchu pokrojoną cebulę i przybrać kilkoma długimi gałązkami szczypiorku. Na koniec posypać pieprzem i podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12 * ✓✓ E, niacyna, wapń, selen, cynk * ✓ B1, B2, B6, C, kwas foliowy, miedź, żelazo, potas

    Inne propozycje

    • Kanapki można też przygotować z pieczywa wieloziarnistego zamiast żytniego. * • Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu, sardynki w oliwie należy zastąpić sardynkami w zalewie solankowej, a serek o niskiej zawartości tłuszczu zamienić na fromage frais. * • Na wynos najlepiej przygotować duże, “zamknięte” kanapki, czyli takie, które składają się z 2 kromek pieczywa. * • Kanapki z wędzoną makrelą i jabłkiem. Serek do smarowania zmieszać ze startym, chrupiącym jabłkiem deserowym, 2 łyżkami drobno pokrojonego ogórka i szczypiorkiem. Posmarować kromki żytniego lub wieloziarnistego pieczywa. Na wierzch położyć 175 g rozdrobnionych filetów z wędzonej makreli. Udekorować cienkimi plasterkami rzodkiewki.

    Zalety

    • W średniowieczu odmiany marchwi miały kolor czerwony, purpurowy lub czarny za sprawą znajdujących się w niej barwników zwanych antocyjanami. Dopiero w XVII wieku pojawiła się tak dobrze nam znana marchew pomarańczowa, która swój kolor zawdzięcza beta-karotenowi. Jego zawartość różni się w zależności od gatunku i dojrzałości marchwi. Więcej tego przeciwutleniacza znajduje się w starszych, ciemniejszych marchewkach, a mniej w młodych, jasnopomarańczowych. * • Sardynki to zbiorcza nazwa kilkunastu gatunków ryb z rodzny śledziowatych. Są one bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i zawierają formę żelaza, które jest łatwo przyswajane przez nasz organizm. Zjadanie ości ryb z puszek, takich jak sardynki, zwiększa spożycie wapnia. * • Dodanie startej marchewki i posiekanej rzeżuchy do kanapki z serkiem to dobry sposób podawania dzieciom większej ilości warzyw.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis