Kanapka “pan bagna” z jajkiem

    Kanapka “pan bagna” z jajkiem

    4polubienia
    1godz.28min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kanapka o swojsko brzmiącej po polsku, ale w rzeczywistości włoskiej nazwie “pan bagna”, czyli w wolnym tłumaczeniu “mokry chleb”, pochodzi z kuchni śródziemnomorskiej. Przekąska ta doskonale nadaje się na piknik.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 jajka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 duża bagietka, długości około 25 cm
    • 3 dojrzale pomidory, pokrojone w plasterki
    • 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w cienkie paski
    • ½ białej cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
    • 8 filetów anchois, przekrojonych wzdłuż
    • 1 łyżka kaparów, odsączonych
    • duża garść listków świeżej bazylii
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.28min. 

    1. Włożyć jajka do garnka i wlać tyle wody, aby je przykryła. Zagotować, zmniejszyć trochę ogień, żeby gotowały się spokojnie 8 minut. Odlać wodę i przelać jajka bieżącą zimną wodą, aby szybko wystygły. Obrać i pokroić w plasterki.
    2. Wymieszać oliwę z czosnkiem w małej misce. Przekroić pieczywo wzdłuż, ale nie rozkrawać do końca, tak aby obie części trzymały się z jednej strony razem, jak na zawiasach. Rozłożyć tak przygotowaną bułkę na płasko, miąższem do góry i skropić dokładnie oliwą z czosnkiem.
    3. Rozłożyć na bułce warstwami: jajka, pomidory, paprykę, cebulę i anchois, a pomiędzy nie wrzucić kilka kaparów i listków bazylii. Każdy składnik powinien być rozłożony równomiernie na całej powierzchni pieczywa. Doprawić pieprzem, zamknąć bułkę i owinąć folią samoprzylegającą.
    4. Pozostawić w chłodnej temperaturze pokojowej na około godzinę (lub do 3 godzin w lodówce). Przekroić w poprzek, aby powstały 4 kanapki i podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12, C, E * ✓✓ niacyna, selen * ✓ B1, B2, B6, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Aby kanapka była bardziej sycąca, należy dodać 85 g odsączonego tuńczyka z puszki. * • Zamiast czerwonej i żółtej papryki można użyć papryki pieczonej albo marynowanych serc karczochów. * • Kanapka w stylu greckim. Ułożyć warstwami na bagietce: 200 g sera halloumi pokrojonego w plasterki, 1 czerwoną cebulę pokrojoną w krążki, 3 dojrzałe pomidory pokrojone w plastry, 100 g ogórka pokrojonego w plastry, 55 g czarnych oliwek bez pestek i małą garść listków mięty.

    Zalety

    • Anchois to sardele, małe tłuste ryby, zazwyczaj sprzedawane w formie filetów, marynowane w soli lub zalewie solankowej. Zawierają niezmiernie ważny dla zdrowia kości i zębów wapń oraz fosfor. Minerały te występują w anchois bez względu na to, czy ryby te są w postaci marynaty, konserwowane w puszce czy w słoiku. * • Uważa się, że czosnek leczy tak różne dolegliwości jak grzybica stóp i przeziębienie. Warzywo to cieszy się popularnością również dzięki odkryciu allicyny, która nadaje mu charakterystyczny zapach oraz smak i odpowiada za jego właściwości przeciwgrzybiczne i antybiotyczne.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis