Kalmary smażone z chili i świeżym imbirem

    Kalmary smażone z chili i świeżym imbirem

    1polubienie
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oto przepis na szybkie danie, w którym krążki kalmarów podsmaża się lekko z czosnkiem, chili i świeżymi warzywami. Należy uważać, żeby nie smażyć kalmarów zbyt długo, ponieważ będą wtedy twarde.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 280 g ryżu basmati
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 świeże czerwone papryczki chili, pokrojone w krążki
    • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
    • 4 łyżeczki świeżego korzenia imbiru, drobno startego
    • 1 pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
    • 200 g miniaturowej kukurydzy, pokrojonej ukośnie w plasterki
    • 200 g różyczek brokułów, przekrojonych na pół
    • 450 g świeżych krążków kalmarów
    • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
    • 10 cebul dymek, pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W dużym rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, wsypać ryż i gotować przez 10–12 minut albo zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie miękki.
    2. Rozgrzać olej w woku lub na patelni o grubym dnie. Cały czas mieszając, podsmażać chili, czosnek i imbir przez 2 minuty, żeby wydobyć z nich aromat. Dodać paprykę, kukurydzę i brokuły, smażyć, cały czas mieszając, przez 3–4 minuty.
    3. Dodać kalmary, smażyć, cały czas mieszając, przez 1–2 minuty, aż staną się miękkie i nieprzezroczyste. Polać sosem sojowym i 2 łyżkami wody, posypać cebulą dymką. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z ryżem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Błyskawiczne danie z kalmarów z pomidorami i sosem fasolowym: podsmażyć 3 wyciśnięte ząbki czosnku i chili, cały czas mieszając. Dodać kalmary i smażyć przez minutę. Dodać 8 pozbawionych nasion i pokrojonych pomidorów, 4 łyżki posiekanej, świeżej kolendry i cebulę dymkę. Dodać 6–8 łyżek ciemnego sosu sojowego. Doprowadzić do wrzenia i podawać natychmiast. * • Zamiast kalmarów można użyć surowych i obranych krewetek tygrysich lub królewskich, po 4–5 na osobę. Należy je smażyć przez 3–4 minuty, aż zrobią się intensywnie różowe. * • To danie można podawać z chińskim makaronem jajecznym zamiast ryżu.

    Zalety

    • Kalmary są doskonałym źródłem białka oraz witaminy B12, a przy tym zawierają bardzo mało tłuszczu. * • Brokuły dostarczają dużo beta-karotenu oraz witaminy C i E, silnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, niacyna, miedź, żelazo, selen * ✓✓ kwas foliowy * ✓ A, B2, wapń, potas, cynk

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis