Pieczona kaczka z ziemniakami z czosnkiem i rozmarynem

    Pieczona kaczka z ziemniakami z czosnkiem i rozmarynem

    4polubienia
    30min.


    Zrobione przez 14 osób

    Ta potrawa świetnie się nadaje na niedzielny obiad, a jej przyrządzenie zajmuje znacznie mniej czasu niż innych odświętnych dań. Smakuje doskonale z ziemniakami, ugotowanym na parze kalafiorem i zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g oskrobanych młodych ziemniaków
    • 8 ząbków czosnku, obranych
    • 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
    • 4 filety z piersi kaczki (ok. 190 g każdy)
    • 8 świeżych liści laurowych, plus jeszcze kilka do przybrania
    • konfitura z rajskich jabłuszek, jarzębiny lub czerwonej porzeczki, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

      Obgotować ziemniaki:

    1. Włożyć do rondla ziemniaki i czosnek. Zalać wrzątkiem tak, żeby tylko je zakrywał i gotować 5 minut. Starannie odcedzić i przełożyć do dużego płytkiego naczynia żaroodpornego. Posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Odstawić.
    2. Upiec kaczkę:

    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C.
    4. Nakłuć skórę piersi w kilku miejscach ostrym czubkiem noża i włożyć je do małej brytfanny, skórą do góry. Pognieść liście laurowe, posmarować nimi skórę kaczki. Ułożyć po 2 liście pod każdą piersią. Doprawić solą i pieprzem. Piec przez 5 minut.
    5. Upiec ziemniaki:

    6. Polać ziemniaki odrobiną tłuszczu, który wytopił się z kaczki i obtoczyć je w nim. Wstawić do piekarnika. Piec ziemniaki i kaczkę przez 20 minut, aż i jedno i drugie będzie przyrumienione i dobrze upieczone. Przewrócić piersi dwa razy na drugą stronę, polać je wytopionym tłuszczem. W razie potrzeby dodać jeszcze do ziemniaków nieco tłuszczu z kaczki i zlać jego nadmiar z brytfanny.
    7. Sposób podania:

    8. Przed podaniem usunąć liście laurowe z brytfanny i udekorować piersi świeżymi liśćmi. Podawać z kwaskowatą konfiturą owocową.

    Możesz też użyć

    • Zamiast czosnku – oprócz rozmarynu można użyć kilku gałązek świeżego tymianku. * • Zamiast liści laurowych (lub oprócz nich) ułożyć pod piersiami skórkę okrojoną grubo z 2 pomarańczy. Udekorować cząstkami pomarańczy do wyciśnięcia. * • Zamiast kaczki użyć filetów z piersi kurczaka ze skórą, upieczonych w ten sam sposób, ale w temperaturze 220°C. Ułożyć pod nimi gałązki świeżego tymianku i skórkę okrojoną z cytryny. Posmarować skórę oliwą z oliwek, posypać dużą ilością soli i pieprzu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    PrzemekDąbrowski
    6

    proste I smaczne danie - 16 kwi 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis