Ta potrawa świetnie się nadaje na niedzielny obiad, a jej przyrządzenie zajmuje znacznie mniej czasu niż innych odświętnych dań. Smakuje doskonale z ziemniakami, ugotowanym na parze kalafiorem i zieloną sałatą.
• Zamiast czosnku – oprócz rozmarynu można użyć kilku gałązek świeżego tymianku. * • Zamiast liści laurowych (lub oprócz nich) ułożyć pod piersiami skórkę okrojoną grubo z 2 pomarańczy. Udekorować cząstkami pomarańczy do wyciśnięcia. * • Zamiast kaczki użyć filetów z piersi kurczaka ze skórą, upieczonych w ten sam sposób, ale w temperaturze 220°C. Ułożyć pod nimi gałązki świeżego tymianku i skórkę okrojoną z cytryny. Posmarować skórę oliwą z oliwek, posypać dużą ilością soli i pieprzu.
proste I smaczne danie - 16 kwi 2013