Kaczka słodko-kwaśna

    Kaczka słodko-kwaśna

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Chrupiący smażony groszek cukrowy wspaniale smakuje z makaronem i aromatyczną pieczoną kaczką podawaną z sosem z miodu, sosu sojowego i soku z limonki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z piersi kaczki (po ok. 190 g)
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z limonki
    • 1 łyżka oleju arachidowego
    • 200 g groszku cukrowego
    • 4 opakowania (po 150 g) makaronu orientalnego, niewymagającego gotowania
    • słodki sos chili, do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Naciąć skórę kaczki w kratkę, z warstwą tłuszczu włącznie, ale nie uszkadzając mięsa. Rozgrzać brytfannę. Wrzucić kacze piersi skórą do dołu.
    2. Utrzeć sos sojowy z miodem i sokiem z limonki, posmarować piersi od strony bez skóry. Smażyć przez 3–4 minuty lub do czasu, aż skórka przyrumieni się mocno, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez minutę. Przełożyć piersi na talerz i wylać tłuszcz z brytfanny, wytrzeć ją do sucha papierowym ręcznikiem, włożyć piersi z powrotem, skórą do góry.
    3. Rozcieńczyć resztę marynaty miodowej 2 łyżkami zimnej wody. Skropić mięso. Wstawić naczynie do piekarnika i piec przez 8–10 minut, aż mięso będzie gotowe, a sos odparuje i zrobi się gęsty.
    4. Rozgrzać olej na dość dużym ogniu w woku lub na dużej patelni. Smażyć groszek cukrowy przez 3–4 minut, cały czas mieszając, aż zmięknie. Jeśli będzie nadal zbyt twardy, dodać 2 łyżki wody, przykryć i gotować na parze jeszcze przez 1–2 minuty.
    5. Zlać sos z kaczki na patelnię z groszkiem. Dodać makaron i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Pokroić piersi w cienkie plasterki, dodać do makaronu i wymieszać, podgrzewając na dużym ogniu przez kilka sekund. Podawać z sosem chili w osobnym naczyniu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    …zachowaj

    Tłuszcz zlany z brytfanny można zachować i wykorzystać go do pieczenia ziemniaków. Należy go przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu tygodnia.

    Możesz też użyć

    • Zamiast groszku cukrowego – 200 g małych różyczek brokułów oraz marchewkę, pokrojoną w cienkie słupki. * • Mrożone ziarna soi również doskonale zastępują groszek cukrowy w tym przepisie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis