Kaczka imbirowa z sałatką makaronową i pikantnym sosem arachidowym

    Dzięki tajskim przyprawom ta sałatka jest dość pikantna. Soczysta, pieczona kaczka leży na pysznej warstwie makaronu oraz chrupiących kiełków fasoli, miniaturowych kolbek kukurydzy i kapusty pak choi, wymieszanych z chili.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki sosu rybnego lub sojowego
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
    • 50 g świeżego imbiru, posiekanego
    • 4 filety z piersi kaczki (ok. 190 g każdy)
    • 250 g miniaturowych kolbek kukurydzy
    • 200 g makaronu nitki
    • 400 g kiełków fasoli
    • 200 g kapusty pak choi, poszatkowanej
    • 8 cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
    • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • sok i skórka otarta z 1 limonki
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Utrzeć 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego z olejem sezamowym i cukrem w płytkim naczyniu żaroodpornym, na tyle dużym, żeby ułożyć w nim dość ciasno piersi w jednej warstwie. Dodać połowę imbiru i wymieszać.
    2. Naciąć skórę kaczki w kratkę, z warstwą tłuszczu włącznie, nie uszkadzając jednak mięsa. Włożyć piersi do naczynia i starannie obtoczyć w marynacie. Ułożyć skórą do góry i piec przez 18–20 minut, aż skóra zrobi się chrupiąca i bardzo mocno przyrumieniona (sprawdzić po 15 minutach). Mięso powinno być upieczone, ale lekko różowe wewnątrz.
    3. W czasie gdy kaczka się piecze, włożyć kukurydzę do dużego rondla i zalać dużą ilością wrzątku. Gotować przez 2 minuty. Dodać makaron i gotować przez kolejne 2 minuty. Odcedzić i przepłukać strumieniem zimnej wody. Starannie odsączyć. Przełożyć do dużej salaterki. Dodać kiełki fasoli, kapustę pak choi, większość dymki (zachować resztę do posypania mięsa) oraz połowę plasterków papryczki chili. Wymieszać i rozłożyć na 4 duże talerze.
    4. Przyrządzić dressing. Utrzeć masło orzechowe ze skórką i sokiem z limonki, czosnkiem i resztą sosu sojowego lub rybnego. Rozrzedzić łyżką wody. Skropić sosem sałatkę.
    5. Przełożyć piersi kaczki na talerze z sałatką. Starannie zebrać tłuszcz z sosu w naczyniu żaroodpornym. Dodać do sosu łyżkę wrzątku. Polać kaczkę sosem, który powstał podczas pieczenia (zbierzemy go niewiele, ale będzie miał bardzo intensywny smak). Posypać resztą imbiru, chili i cebuli dymki. Podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    …spróbuj

    Jeśli przyrządzamy to danie na proszoną kolację, zapewnijmy gościom wybór, oferując oprócz kaczki dodatki wegetariańskie lub z owoców morza. Upieczmy jedną lub więcej kostek tofu (ok. 250 g każda) w tej samej marynacie lub obtoczmy w niej grube filety z łososia (ok. 120 g każdy). Upieczmy kaczkę, tofu i łososia w osobnych naczyniach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis