Kaczka imbirowa z sałatką makaronową i pikantnym sosem arachidowym

    Kaczka imbirowa z sałatką makaronową i pikantnym sosem arachidowym

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Dzięki tajskim przyprawom ta sałatka jest dość pikantna. Soczysta, pieczona kaczka leży na pysznej warstwie makaronu oraz chrupiących kiełków fasoli, miniaturowych kolbek kukurydzy i kapusty pak choi, wymieszanych z chili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki sosu rybnego lub sojowego
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
    • 50 g świeżego imbiru, posiekanego
    • 4 filety z piersi kaczki (ok. 190 g każdy)
    • 250 g miniaturowych kolbek kukurydzy
    • 200 g makaronu nitki
    • 400 g kiełków fasoli
    • 200 g kapusty pak choi, poszatkowanej
    • 8 cebulek dymek, pokrojonych w plasterki
    • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w cienkie plasterki
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • sok i skórka otarta z 1 limonki
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 240°C. Utrzeć 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego z olejem sezamowym i cukrem w płytkim naczyniu żaroodpornym, na tyle dużym, żeby ułożyć w nim dość ciasno piersi w jednej warstwie. Dodać połowę imbiru i wymieszać.
    2. Naciąć skórę kaczki w kratkę, z warstwą tłuszczu włącznie, nie uszkadzając jednak mięsa. Włożyć piersi do naczynia i starannie obtoczyć w marynacie. Ułożyć skórą do góry i piec przez 18–20 minut, aż skóra zrobi się chrupiąca i bardzo mocno przyrumieniona (sprawdzić po 15 minutach). Mięso powinno być upieczone, ale lekko różowe wewnątrz.
    3. W czasie gdy kaczka się piecze, włożyć kukurydzę do dużego rondla i zalać dużą ilością wrzątku. Gotować przez 2 minuty. Dodać makaron i gotować przez kolejne 2 minuty. Odcedzić i przepłukać strumieniem zimnej wody. Starannie odsączyć. Przełożyć do dużej salaterki. Dodać kiełki fasoli, kapustę pak choi, większość dymki (zachować resztę do posypania mięsa) oraz połowę plasterków papryczki chili. Wymieszać i rozłożyć na 4 duże talerze.
    4. Przyrządzić dressing. Utrzeć masło orzechowe ze skórką i sokiem z limonki, czosnkiem i resztą sosu sojowego lub rybnego. Rozrzedzić łyżką wody. Skropić sosem sałatkę.
    5. Przełożyć piersi kaczki na talerze z sałatką. Starannie zebrać tłuszcz z sosu w naczyniu żaroodpornym. Dodać do sosu łyżkę wrzątku. Polać kaczkę sosem, który powstał podczas pieczenia (zbierzemy go niewiele, ale będzie miał bardzo intensywny smak). Posypać resztą imbiru, chili i cebuli dymki. Podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    …spróbuj

    Jeśli przyrządzamy to danie na proszoną kolację, zapewnijmy gościom wybór, oferując oprócz kaczki dodatki wegetariańskie lub z owoców morza. Upieczmy jedną lub więcej kostek tofu (ok. 250 g każda) w tej samej marynacie lub obtoczmy w niej grube filety z łososia (ok. 120 g każdy). Upieczmy kaczkę, tofu i łososia w osobnych naczyniach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis