Deser jogurtowy z owocami i orzechami

    Deser jogurtowy z owocami i orzechami

    Zapisz do ulubionych
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Z jogurtu naturalnego można błyskawicznie przyrządzić szybki deser – potrzeba tylko nieco wyobraźni. Będzie on zawierać owoce i chrupiące orzechy, może więc stanowić świetne zakończenie posiłku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 ciastka pieguski z kawałkami czekolady
    • 50 g prażonych orzechów laskowych, posiekanych
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • 2 małe banany, pokrojone w plasterki
    • 4 suszone morele, posiekane
    • 600 ml chudego jogurtu naturalnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Włożyć pieguski do foliowej torebki i grubo pokruszyć wałkiem do ciasta. Przesypać do miski. Wymieszać z orzechami i miodem.
    2. Wymieszać jogurt z owocami. Dodać banany i morele. Wymieszać i nałożyć do 4 pucharków. Wierzch posypać kruszonką z orzechami. Podawać natychmiast.

    Możesz też użyć

    • Taki jogurt można podać z innymi kruszonkami lub polewami. • Polewa pralinowa. Posmarować formę lub arkusz folii aluminiowej olejem. Wsypać 4 łyżki drobnego cukru na patelnię. Dodać 50 g płatków migdałów i podgrzewać, aż cukier się rozpuści na dużym ogniu przez 1½–2 minuty, cały czas kontrolując, ponieważ cukier karmelizuje się bardzo szybko. Łopatką przełożyć do formy lub na folię, gdy tylko cukier się skarmelizuje – pozostawiony na patelni błyskawicznie się przypali. Odstawić, by polewa zastygła. Połamać na kawałki i użyć do posypania jogurtu (bądź też lodów, puddingu ryżowego lub kaszy manny). • Sos morelowy z sherry. Wymieszać 4 łyżki konfitury morelowej z 4 łyżkami słodkiego sherry. Skopić jogurt i posypać prażonymi płatkami migdałów. • Polewa porzeczkowo-imbirowa do greckiego jogurtu. Obrać i drobno posiekać 25 g świeżego imbiru. Wymieszać z 6 łyżkami syropu porzeczkowego. Dodać do jogurtu i delikatnie wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis