Bakłażan - łatwy, dobry i smaczny

    Bakłażan - łatwy, dobry i smaczny

    17polubień
    35min.


    Zrobione przez 257 osób

    Ta łatwa do przygotowania przekąska z bakłażana smakuje świetnie i może być zrobiona z wyprzedzeniem. Jest szczególnie dobra z pieczonymi polędwiczkami wieprzowymi z makaronem. Mojej dziewczynie bardzo smakowała - a o cóż więcej można prosić?!!!!!!!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1/3 dużego bakłażana
    • 1 jajko
    • 1 łyżka wody
    • 110 g (1 szkl.) bułki tartej
    • 1 posiekany pomidor
    • 25 g (3/4 szkl.) tartego parmezanu
    • 60 ml (3/4 szkl.) sosu sałatkowego włoskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Posmarować oliwą blachę do pieczenia.
    2. Pokroić bakłażana na 8 okrągłych plastrów po 1 do 1,5 cm grubości. Zdjąć skórę, zachowując okrągły kształt plastrów. W małej misce rozbełtać jajko z wodą. Wysypać bułkę tartą na talerz.
    3. Zanurzać plastry bakłażana w jajku z wodą, a następnie w bułce tartej. Układać plastry w jednej warstwie na przygotowanej blasze. Na wierzchu plastrów porozkładać kawałki pomidorów, posypać parmezanem i polać włoskim sosem vinaigrette.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Jeżeli piekarnik na to pozwala, przestawić go na pieczenie na ruszcie i piec przez kolejne 3 do 5 minut. Sprawdzać często, czy plastry się nie przypalają.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    sweet_dreadi
    autor:
    64

    zmiana składników na inne. Ja po pokrojeniu nie obieram bakłażana ze skórki, natomiast solę go z obu stron i zostawiam na 15 minut, następnie dokładnie płuczę pod bieżącą wodą - pozwala to na pozbycie się ewentualnej goryczy. Gdy korzystam z pomidorów - duszę je ze świeżą bazylią. Niekiedy zamiast pomidorów korzystam z pieczarek - po obraniu kroję je, duszę z cebulą i następnie przekładam na bakłażana. - 14 cze 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis