Chleb wieloziarnisty

    Chleb wieloziarnisty

    1polubienie
    3godz.5min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten chleb znakomicie smakuje jako dodatek do pożywnej zupy lub po prostu z serem i warzywami, jako kanapka. W ten sam sposób można przyrządzić chleb orzechowy. Zamiast ziaren i pestek używa się wtedy posiekanych orzechów.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 500 g mąki pszennej
    • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 100 g mąki gryczanej
    • 75 g grubej kaszy kukurydzianej
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
    • 2 łyżki łuskanych pestek dyni
    • 2 łyżki siemienia lnianego
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • mleko do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Zmieszać w misce wszystkie rodzaje mąki z kaszą kukurydzianą, solą, drożdżami i cukrem.
    2. Wymieszać w filiżance ziarna słonecznika z pestkami dyni i siemieniem lnianym, odłożyć 1 łyżkę, a resztę dodać do zawartości miski.
    3. Zrobić wgłębienie na środku mieszaniny. Wlać olej i 400 ml letniej wody. Całość zmiksować, ciasto powinno być lepkie. Jeśli będzie zbyt suche, należy dodać jeszcze 50 ml letniej wody.
    4. Stolnicę posypać mąką. Przełożyć na nią ciasto i zagniatać energicznie przez 10 minut, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Wtedy uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Objętość ciasta powinna się podwoić.
    5. Znów przełożyć ciasto na stolnicę i zagniatać. Potem uformować bochenek o średnicy 20 cm. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i położyć na niej bochenek. Oprószyć mąką, nakryć ściereczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
    6. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Wierzch bochenka nakroić ostrym nożem na krzyż, a potem jeszcze raz na krzyż, tak by wzór wyznaczał osiem równych części. Powierzchnię chleba posmarować mlekiem i posypać odłożonymi ziarnami słonecznika, pestkami dyni i siemieniem lnianym.
    7. Piec przez 15 minut w gorącym piekarniku, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i nadal piec chleb przez 15–20 minut. Chleb jest upieczony, gdy opukiwany od spodu wydaje pusty odgłos.

    Wieniec z bułeczek

    Utoczyć z ciasta wałek i podzielić go na 8 części. Każdą z części uformować w kulę. Kule ułożyć obok siebie tak, by utworzyły zamknięty pierścień. Upiec według przepisu, z tą różnicą że końcowe pieczenie w temperaturze 200°C powinno trwać tylko 10–15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis