Jambalaya z owocami morza

    Jambalaya z owocami morza

    14polubień
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Niewielka ilość soczystego łososia i krewetek tworzy z ryżem i warzywami obfity posiłek. To kusząco pikantne danie pochodzi z Luizjany. Co jednak najważniejsze, kiedy brakuje nam czasu, całość gotuje się w jednym garnku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 posiekana cebula
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
    • 1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w paseczki
    • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • 1 łyżeczka łagodnego chili
    • 340 g długoziarnistego białego ryżu
    • 900 ml gorącego wywaru z warzyw
    • 225 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 3 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
    • 100 g dużych, obranych, surowych krewetek
    • 200 g filetów z łososia bez skóry, pokrojonych w kostkę o boku 2,5 cm
    • odrobina sosu Tabasco (według uznania)
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na dużej patelni rozgrzać oliwę na dość dużym ogniu. Dodać cebulę i smażyć, cały czas mieszając, około 3 minut. Dodać selera naciowego, paprykę, czosnek, imbir, pieprz kajeński, chili i ryż. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
    2. Wlać gorący wywar i starannie wymieszać, a potem zmniejszyć ogień tak, żeby płyn tylko lekko bulgotał. Przykryć patelnię szczelną pokrywką i dusić 15 minut.
    3. Dodać pokrojone pomidory razem z sokiem i 2 łyżkami natki pietruszki, a następnie dodać krewetki i łososia. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu 3–4 minuty, żeby owoce morza nie były już surowe, a ryż wchłonął większość płynu i był miękki.
    4. Dodać sos Tabasco, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać pozostałą łyżką natki pietruszki i podawać na gorąco.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Inne propozycje

    • Zamiast białego ryżu można użyć brązowego. Aby był miękki, należy gotować go 30–40 minut w większej o 150 ml ilości wywaru. * • Jambalaya ze schabem i kiełbasą: pokroić 200 g schabu na cienkie paseczki i przysmażyć je w rondlu na łyżce oliwy z oliwek extra virgin. Wyjąć z rondla i odłożyć. Włożyć do rondla 1 posiekaną czerwoną cebulę. Smażyć 5 minut, aż będzie lekko miękka. Dodać ryż i smażyć 2–3 minuty, a potem wlać 750 ml wywaru z warzyw. Przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać 400 g pokrojonych pomidorów (z puszki) wraz z sokiem, z papryką i bazylią oraz 200 g pokrojonej w plasterki cukinii. Przykryć i dusić jeszcze 5 minut. Włożyć schab z powrotem do rondla, dodać 115 g kiełbasy pokrojonej w plasterki. Dusić całość 5 minut pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Posypać 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.

    Zalety

    • Krewetki zawierają niewielką ilość tłuszczu i dużo białka. Są również wartościowym źródłem selenu, który z kolei, jako przeciwutleniacz, wywiera bardzo korzystny wpływ na pracę serca. * • Łosoś dostarcza organizmowi witamin A, B6 i B12, a także takich ważnych pierwiastków jak selen i potas. Jest również źródłem białka oraz niezbędnych dla organizmu kwasów tłuszczowych.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, C * ✓✓ B6, E, niacyna, miedź, selen, cynk * ✓ B1, kwas foliowy, żelazo, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Właśnie zrobiłam na obiadek Wyszło smaczne, coś innego Nie miałam selera naciowego, ale dodałam dwie papryki różnokolorowe i całą puszkę pomidorów, aby nie było za suche. Pozdrawiam - 07 wrz 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis