Jambalaya z kurczaka i krewetek

    Jambalaya z kurczaka i krewetek

    3polubienia
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To barwne danie z krewetek, kurczaka i pikantnej kiełbasy chorizo jest prawdziwą ucztą i dla podniebienia, i dla oka. Jest przy tym bardzo łatwe do przyrządzenia. Radzimy je podawać z zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki
    • 300 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
    • 350 g długoziarnistego ryżu
    • 900 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego z kostki
    • 1 liść laurowy
    • 200 g passaty pomidorowej
    • 200 g surowych, obranych krewetek tygrysich
    • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz do smaku
    • odrobina sosu tabasco

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać dużą głęboką patelnię na średnim ogniu. Wrzucić chorizo i smażyć przez 2–3 minuty, aż zacznie się rumienić. Wyjąć z patelni łyżką cedzakową i odłożyć. Wrzucić kurczaka na patelnię z tłuszczem wytopionym z kiełbasy i smażyć przez 1–2 minuty. Wyjąć z patelni.
    2. Na patelnię dodać ryż i podsmażyć. Wlać gorący bulion i dodać liść laurowy. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć patelnię i dusić przez 5 minut.
    3. Dodać chorizo i kurczaka. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Dodać passatę, krewetki i natkę pietruszki. Dusić jeszcze przez 3–4 minuty, aż ryż wchłonie większość płynu i zrobi się miękki.
    4. Usunąć liść laurowy, doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną sosu tabasco. Podawać natychmiast.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Rada

    Można użyć mrożonych, surowych krewetek, które należy dodać w punkcie 3., po 8 minutach duszenia mięsa i ryżu. Jeśli wolimy użyć krewetek gotowanych, dodajemy je również w 3. punkcie, w minutę po dodaniu passaty.

    Jambalaya z owoców morza

    Nie dodawać chorizo i kurczaka. Wraz z krewetkami wrzucić 350 g filetów z łososia bez skóry, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa. Natkę pietruszki zastąpić 2 łyżkami posiekanego szczypiorku. Przed podaniem skropić danie odrobiną soku wyciśniętego z limonki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis