Jajka zapiekane z szynką i serem

    Jajka zapiekane z szynką i serem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jajka zapiekane w kokilkach, zwane en cocotte, z dodatkiem szynki i sera, to szybki do przyrządzenia i prosty, a przy tym lekki i smaczny lunch. Jedyny potrzebny dodatek to grzanka z razowego pieczywa.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 g miękkiego masła
    • 125 g szynki w grubych plasterkach, pokrojonej w kostkę
    • 5½ łyżki śmietany kremówki
    • 4 jajka
    • 25 g dojrzałego sera cheddar, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Obficie nasmarować kokilki masłem.
    2. Rozłożyć szynkę do kokilek. Nałożyć do każdej po łyżeczce śmietany. Wbić po jajku, nałożyć łyżkę śmietany, doprawić solą i pieprzem. Posypać serem.
    3. Ustawić kokilki w małej brytfannie i wlać tyle wody, żeby sięgała do połowy ich wysokości. Wstawić brytfannę do piekarnika i piec przez 10–15 minut, w zależności od tego, czy chcemy otrzymać jajka bardziej miękkie, czy bardziej twarde. Podawać na gorąco.

    Z czym podawać

    Paluszki z chleba: Posmarować 6 grubych kromek chleba masłem lub margaryną słonecznikową. Okroić ze skórki, a następnie pokroić każdą kromkę na 3 długie paluszki i ułożyć je na blasze. Wstawić do piekarnika razem z kokilkami i piec, aż przyrumienią się lekko i będą chrupiące.

    Możesz też użyć

    • Zamiast szynki można użyć ugotowanych na parze listków szpinaku wymieszanego z 25 g sera mascarpone oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Zamiast cheddarem posypać parmezanem. • Można też użyć pokrojonych w plasterki pieczarek podsmażonych na maśle z wyciśniętym czosnkiem i łyżką chudej śmietany. • Usmażyć 175 g pokrojonego w krążki pora na maśle, dodać odrobinę gęstej śmietany i posiekanego świeżego estragonu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis