Jajka z kremowym sosem curry

    Jajka z kremowym sosem curry

    1polubienie
    1godz.30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Aromatyczny pilaw warzywny jest świetnym dodatkiem do tego dania. Jeśli dodamy do niego bogate w witaminę C owoce, takie jak mango w plasterkach, organizm będzie lepiej przyswajał żelazo z jajek.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 20 g masła
    • 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 1 łyżka pasty curry
    • 200 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 90 ml mleczka kokosowego
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 8 jajek, w temperaturze pokojowej
    • Pilaw z kalafiora i groszku
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 170 g kalafiora, podzielonego na różyczki
    • 1 czerwona papryczka chili, drobno siekana
    • 1 kawałek cynamonu, przełamany
    • 4 całe goździki
    • 1 liść laurowy
    • 250 g ryżu basmati
    • 600 ml wywaru warzywnego
    • 150 g mrożonego zielonego groszku
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżej kolendry, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Roztopić masło w teflonowym rondlu i smażyć na nim cebulę na małym ogniu 7–8 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i pastę curry, wymieszać i smażyć minutę. Dodać pokrojone pomidory z puszki i dusić, wciąż na małym ogniu, 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Wlać mleczko kokosowe i dusić jeszcze 5 minut. Dodać posiekaną kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i trzymać w cieple.
    2. Przyrządzić pilaw. Rozgrzać olej w rondlu o grubym dnie. Wrzucić kalafior i smażyć na średnim ogniu 1–2 minuty, często mieszając, aż zacznie zmieniać kolor. Dodać papryczkę chili, cynamon, goździki i liść laurowy. Smażyć jeszcze 30 sekund.
    3. Wrzucić ryż i starannie wymieszać z warzywami i przyprawami. Wlać wywar. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mały, przykryć i gotować 5 minut. Dodać groszek, przykryć i gotować jeszcze 7–10 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały wywar. Doprawić solą i pieprzem.
    4. W czasie gotowania pilawu ugotować jajka na twardo. Włożyć je do rondla i zalać letnią wodą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 7 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć do miski z zimną wodą. Kiedy ostygną na tyle, by nie parzyły, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki.
    5. Ułożyć połówki jajek na podgrzanych talerzach i polać sosem kokosowym. Podawać z pilawem, z którego wyjęliśmy wcześniej liść laurowy, cynamon i goździki. Udekorować gałązkami świeżej kolendry.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12 * ✓✓ B2, C, E, kwas foliowy, niacyna, żelazo, cynk * ✓ B1, B6, wapń, miedź, potas, selen

    Zalety

    • W kminie rzymskim, kardamonie i kurkumie występuje żelazo, co prawda w niewielkich ilościach, ale jeśli często ich używamy, organizm na tym korzysta. * • Pomidory z puszki są uniwersalnym i pożywnym produktem, który warto mieć w spiżarni. Zawartość przeciwutleniacza likopenu w pomidorach rośnie w trakcie obróbki cieplnej, więc pomidory z puszki, przecier i keczup są lepszym źródłem tej substancji niż świeże pomidory.

    Inne propozycje

    • Zamiast kurzych jaj można użyć przepiórczych, po 5 na osobę. Gotuje się je 1–2 minuty. Należy wtedy zwiększyć ilość groszku w pilawie do 250 g. * • Błyskawiczne jajka z curry. W małym rondlu rozgrzać łyżeczkę oleju słonecznikowego. Dodać łyżkę pasty curry. Smażyć minutę, dodać 115 g serka naturalnego, 6 łyżek mleczka kokosowego i łyżkę jednolitego sosu chutney z mango. Dusić na małym ogniu, mieszając, aż sos zrobi się gorący, dodać łyżkę posiekanych listków kolendry, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem połówki jajek na twardo. Podawać z ryżem basmati.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis