Jajka z groszkiem i soczewicą

    Jajka z groszkiem i soczewicą

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Odrobina przypraw może zamienić kilka zwykłych produktów w coś naprawdę wyjątkowego. Ta prosta pożywna potrawa dostarcza organizmowi mnóstwo witamin i mikroelementów, a także odpowiednie proporcje białka i błonnika. Najlepiej podawać ją z ryżem basmati lub chlebkiem naan na ciepło.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 posiekana cebula
    • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    • kawałek świeżego korzenia imbiru o długości 2,5 cm, obranego i drobno posiekanego
    • 2 łyżki przyprawy garam masala
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 450 g brokułów lub kalafiora, lub mieszanki obu, podzielonych na małe różyczki
    • 450 g wywaru z warzyw, najlepiej własnej roboty
    • 55 g czerwonej soczewicy, opłukanej
    • 6 jajek
    • 225 g mrożonego groszku
    • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    • grubo otarta skórka z 1 limonki (według uznania)
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • cząstki limonki
    • gałązki świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W rondlu rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, czosnek i imbir 3 minuty. Dodać garam masalę i przecier pomidorowy. Wymieszać i podsmażać 1 minutę, a następnie dodać brokuły i kalafior. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wlać wywar i dodać soczewicę. Przykryć rondel, zmniejszyć ogień i dusić 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
    2. W międzyczasie włożyć jajka do rondelka z zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 6 minut. Wyjąć, opłukać zimną wodą, po czym obrać bardzo ostrożnie ze skorupki, pamiętając, że jajka nie są ugotowane na twardo.
    3. Dołożyć jajka w całości oraz groszek do soczewicy i delikatnie wymieszać. Doprowadzić ponownie do wrzenia, a potem przykryć rondel i gotować około 5 minut. Do tego czasu groszek powinien być już ugotowany, soczewica miękka, a pikantny sos gęsty.
    4. Wyjąć jajka łyżką i przekroić na połówki. Rozłożyć warzywa na 4 talerzach. Pomieszać posiekaną kolendrę ze skórką otartą z limonki i posypać tym warzywa. Na wierzchu ułożyć po 3 połówki jajek. Udekorować cząstkami limonki i gałązkami kolendry. Podawać natychmiast.

    Inne propozycje

    • Danie to można również przygotować z mrożonych warzyw, na przykład mieszanki warzywnej, bobu, kukurydzy i zielonej fasolki. * • Soczewicę można zastąpić cieciorką (ok. 400 g), utartą nieco i dodaną do warzyw w punkcie 1. głównego przepisu. Ilość wywaru należy ograniczyć do 300 ml. * • Jajka doskonale smakują z kremowym sosem. Wystarczy wyjąć ugotowane jajka, do warzyw zaś dodać 150 ml jogurtu naturalnego i podawać razem. * • Gotowane w skorupkach jajka można zastąpić gotowanymi w koszulkach, które układa się na warzywach.

    Zalety

    • Zestaw przypraw wchodzących w skład garam masala nie tylko nadaje hinduskim potrawom wyjątkowy smak, ale też ma właściwości konserwujące, czyli hamuje rozwój bakterii. Należy jednak pamiętać, że to, co zostanie, najlepiej przechowywać w lodówce, jeśli nie zjadamy całej potrawy natychmiast po przyrządzeniu.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ B12, C, kwas foliowy, żelazo * ✓✓ A, B1, B2, B6, E, niacyna, miedź, cynk * ✓ wapń, potas, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis