Jajka przepiórcze ze szparagami i parmezanem

    Jajka przepiórcze ze szparagami i parmezanem

    1polubienie
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Tę doskonałą sałatkę na ciepło warto przyrządzić późną wiosną, kiedy jest sezon na szparagi. Lekko obgotowane na parze zielone szparagi i jajka przepiórcze przykrywa się wiórkami parmezanu oraz sałatką z roszponki i kruchej cykorii. To pyszny i łatwy do przyrządzenia lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g roszponki
    • 2 cykorie (razem ok. 170 g)
    • 15 g szczypiorku, posiekanego
    • 750 g szparagów
    • 1 łyżeczka octu
    • 12 przepiórczych jajek
    • 50 g parmezanu, pokrojonego na cienkie płatki
    • Musztardowy sos winegret
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • ½ łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozdzielić większe pęczki roszponki na osobne listki i włożyć do miski. Pokroić cykorię ukośnie w cienkie plasterki, odrzucając ostatni przy podstawie grubości 1 cm. Dodać do miski wraz ze szczypiorkiem i wymieszać. Odstawić.
    2. Umieścić wszystkie składniki sosu w słoiku z zakrętką i doprawić solą i pieprzem. Mocno potrząsnąć, żeby składniki się wymieszały.
    3. Gotować szparagi na parze około 4 minut, aż zaczną mięknąć. Można też gotować je w szerokim rondlu z wrzątkiem, około 3–4 minut. Aby sprawdzić, czy są już gotowe, należy nakłuć najgrubszą część szparaga ostrym nożem. Jeśli szparagi gotowane były we wrzątku, należy je wyjąć ostrożnie łyżką cedzakową i starannie odsączyć na papierowych ręcznikach.
    4. W czasie, gdy szparagi się gotują, napełnić patelnię do połowy wodą i doprowadzić do wrzenia. Wlać ocet, a następnie zmniejszyć ogień tak, by woda delikatnie wrzała. Ostrożnie wbić 4 jajka przepiórcze do wrzątku. Gotować minutę, aż żółtka lekko się zetną. Wyjąć z wody łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach. Odłożyć w ciepłe miejsce na czas gotowania pozostałych jajek.
    5. Polać sałatkę sosem i wymieszać. Rozłożyć na dużym półmisku. Ułożyć na sałatce szparagi i umieścić na nich jajka. Posypać płatkami parmezanu i czarnym pieprzem. Podawać natychmiast.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ kwas foliowy * ✓✓ A, B1, C, E, wapń, cynk * ✓ B2, B6, niacyna, miedź, żelazo, potas

    Zalety

    • Jajka przepiórcze są dużo mniejsze niż kurze, mają jednak bardzo podobną do nich wartość odżywczą, czyli zawierają dość dużo białka, a także witaminy A, E, B2, B12 i niacynę. * • Szparagi to dobre źródło wielu witamin z grupy B. Jedną z nich jest kwas foliowy, który odgrywa ważną rolę w pierwszych miesiącach rozwoju płodu i chroni go przed takimi defektami, jak rozszczep kręgosłupa. * • Parmezan zawiera więcej witaminy B12 niż inne sery. Witamina ta odgrywa ważną rolę w tworzeniu się czerwonych krwinek oraz jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

    Inne propozycje

    • Cykorię można zastąpić rukolą. * • Jajka przepiórcze można dodać do sałatki z młodych ziemniaków i szpinaku. Wrzucić 500 g młodych ziemniaków do wrzątku i gotować około 15 minut, aż będą miękkie. Odlać i przekroić na połówki. Upiec na chrupko 4 plasterki chudego bekonu w opiekaczu, odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach i pokruszyć. Wymieszać ciepłe ziemniaki z bekonem i 300 g młodych listków szpinaku oraz małą czerwoną papryką, posiekaną. Ugotować 12 jajek przepiórczych w koszulkach. Ułożyć jajka na sałatce, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis