Jajka po florencku

    Jajka po florencku

    25polubień
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Określenie “po florencku” w nazwie dania oznacza, że jest ono przyrządzane z użyciem szpinaku. Tym razem są to jajka gotowane w koszulkach podawane na warstwie szpinaku i porów, polane sosem serowym. Takie jajka podane z razowym tostem doskonale nadają się na kolację.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 20 g mąki kukurydzianej
    • 300 ml chudego mleka
    • 45 g sera gruyeère, drobno utartego
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 15 g masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 200 g młodych porów, pokrojonych w cienkie plasterki
    • 800 g młodych listków szpinaku
    • 1 łyżeczka octu
    • 8 jajek
    • sól i pieprz
    • papryka w proszku, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Przyrządzić sos. Rozrobić starannie mąkę kukurydzianą w odrobinie mleka. Wlać resztę mleka do teflonowego rondla i doprowadzić do wrzenia. Wlać nieco wrzącego mleka do rozrobionej mąki, wymieszać i wlać z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, gotować jeszcze 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać ser gruyeère. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przykryć sos kawałkiem pergaminu, żeby nie powstał na nim kożuch i odstawić w ciepłe miejsce.
    2. Rozgrzać masło z oliwą w dużym rondlu. Wrzucić pory i smażyć na małym ogniu około 3 minut, mieszając, aż zaczną mięknąć. Dodać szpinak i wymieszać. Przykryć rondel i dusić na średnim ogniu 2–3 minuty, aż listki szpinaku się skurczą, a pory zmiękną. Osączyć warzywa na sitku, wyciskając nadmiar płynu łyżką. Przełożyć do rondla, doprawić solą i pieprzem. Przykryć, żeby nie wystygły.
    3. Napełnić dużą patelnię do połowy wodą i doprowadzić do wrzenia. Wlać ocet. Wbić 4 jajka, po jednym. Gotować na małym ogniu 3–4 minuty, pod koniec polać jajka wrzątkiem. Wyjąć je łyżką cedzakową i odsączyć na papierowych ręcznikach. Ugotować pozostałe jajka.
    4. Rozgrzać mocno opiekacz. Ułożyć duszone warzywa w jednej warstwie w dużym naczyniu żaroodpornym. Zrobić w nich 8 zagłębień grzbietem łyżki i umieścić w każdym jedno jajko.
    5. Polać jajka sosem serowym. Poprószyć lekko papryką i wstawić do opiekacza. Opiekać 3–4 minuty, aż danie przyrumieni się lekko. Podawać natychmiast.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12, C, E, kwas foliowy, wapń * ✓✓ B1, B2, B6, niacyna, żelazo, potas, selen, cynk * ✓ wapń

    Zalety

    • Jajka podobnie jak inne pokarmy pochodzenia zwierzęcego, dostarczają organizmowi sporo witaminy B12. Jajka wiejskie zawierają jej zazwyczaj więcej niż fermowe. * • Szpinak jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, włączając w to witaminę C i E oraz związki karotenoidowe. Ma też dużo żelaza i większość witamin występujących w mięsie, dlatego powinni go jeść wegetarianie.

    Inne propozycje

    • Zapiekanka ziemniaczana z jajkami. Wrzucić 400 g oskrobanych i pokrojonych w kostkę młodych ziemniaków do rondla z wrzątkiem i gotować 7 minut. Dodać do ziemniaków 500 g posiekanych, wyrośniętych kiełków różnych warzyw i gotować jeszcze 4–5 minut, aż warzywa zmiękną. Odlać, wrzucić do rondla i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać 115 g ugotowanych buraków pokrojonych w kostkę i delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek extra virgin na dużej patelni teflonowej z żaroodporną rączką. Rozprowadzić na niej równomiernie warzywa z rondla, przyciskając grzbietem dużej łyżki. Zrobić 8 zagłębień i wbić do każdego po jednym jajku. Utrzeć 55 g sera lancashire i posypać całą powierzchnię zapiekanki. Wstawić do gorącego opiekacza i zapiekać 7–8 minut, aż jajka się zetną. Podawać na gorąco z bagietką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Katrin
    autor:
    1

    Bardzo fajny przepis. Ni mialam akurat szpinaku wiec nie byly to jajka po florencku bo na szparagach ale tez pycha. - 16 lis 2012

    autor:
    0

    Zajebiste! - 16 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis