Jajka po farmersku

    Jajka po farmersku

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeśli chcesz zrobić przyjemność domownikom, podaj im na późne niedzielne śniadanie potrawę w stylu meksykańskim: jajka w koszulkach, podgrzane tortille pszenne, salsę ze świeżych pomidorów i chili, polaną kwaśną śmietaną oraz posypaną tartym serem i listkami świeżej kolendry.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 duże lub 8 małych tortilli pszennych (160 g)
    • 1 łyżeczka octu
    • 4 jajka
    • 85 g sera edamskiego, grubo startego
    • 6 łyżek kwaśnej śmietany
    • 4 cebulki dymki, posiekane
    • listki świeżej kolendry, posiekane
    • cząstki limonek
    • Salsa z pomidorów i chili
    • 5 pomidorów, drobno posiekanych
    • 1 łagodna papryczka chili, posiekana
    • 1/2 małej czerwonej cebuli, posiekanej
    • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 2–3 łyżeczki soku z limonki
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Przyrządzić salsę. Włożyć posiekane pomidory do miski, dodać papryczkę chili, czerwoną cebulę, czosnek i kolendrę. Wlać oliwę i sok z limonki. Odstawić na około 30 minut, następnie doprawić solą i pieprzem.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C. Owinąć ułożone w stos tortille folią aluminiową i podgrzewać w piekarniku 10 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    3. Napełnić patelnię do połowy wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień tak, żeby woda leciutko wrzała. Dodać ocet. Wbijać jajka po jednym do wody i gotować 3–4 minuty. Pod koniec polać jajka z wierzchu wodą z patelni. Wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na papierowe ręczniki, żeby odsączyć z wody.
    4. Ułożyć podgrzane tortille na talerzach (po 1 dużej lub 2 małe). Polać odrobiną salsy, przykryć jajkami oraz doprawić solą i pieprzem. Podać osobno resztę salsy, tarty ser, śmietanę, dymkę i posiekaną kolendrę, żeby każdy stołownik mógł sobie nałożyć odpowiednią ilość dodatków, a na koniec skropić je sokiem z limonek.

    Inne propozycje

    • Żeby potrawa była bardziej sycąca, można dodać do niej fasoli. Wlać do rondla łyżkę oleju słonecznikowego. Wrzucić drobno posiekany ząbek czosnku i 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego. Smażyć kilka sekund. Dodać fasolę pinto lub borlotti z puszki (ok. 400 g) odsączoną z zalewy oraz 120 ml wody. Przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut, aż fasola zrobi się na tyle miękka, że będzie można ją utrzeć na purée. Utłuc niezbyt dokładnie widelcem i gotować jeszcze 3 minuty bez przykrycia. Jeśli purée jest zbyt wodniste, gotować kilka minut. Doprawić solą.

    Zalety

    • Tortille są doskonałym zamiennikiem pieczywa, dostarczają organizmowi węglowodanów. * • Pomidory są bardzo bogate w witaminę C. Warto wiedzieć, że większość tej witaminy znajduje się w galaretowatej substancji wokół nasion.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12 * ✓✓ C, E, niacyna, wapń, cynk * ✓ B1, B2, B6, kwas foliowy, miedź, żelazo, potas, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis