Jajka po benedyktyńsku z jogurtowym sosem holenderskim

    Jajka po benedyktyńsku z jogurtowym sosem holenderskim

    21polubień
    25min.


    Zrobione przez 12 osób

    Potrawa ta, która powstała w latach dwudziestych zeszłego wieku w nowojorskiej restauracji Delmonico’s, tradycyjnie przyrządzana jest z szynki lub bekonu i kalorycznego sosu maślanego. My przygotujemy chudszy, jogurtowy sos holenderski i użyjemy chudszej szynki parmeńskiej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżeczka octu
    • 4 jajka
    • 4 kajzerki, przekrojone na połówki
    • 4 plastry szynki parmeńskiej, okrojonej z tłuszczu (razem ok. 55 g)
    • Jogurtowy sos holenderski
    • 2 żółtka
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 150 g greckiego jogurtu
    • 1 łyżka świeżego szczypiorku, posiekanego
    • sól i pieprz
    • Do przybrania
    • papryka w proszku
    • 1 łyżka świeżego szczypiorku, posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Przygotować sos holenderski. Utrzeć żółtka z musztardą i jogurtem w żaroodpornej misce lub w górnym naczyniu rondla do gotowania na parze. Ustawić na rondlu z lekko wrzącą wodą i gotować 12–15 minut, cały czas mieszając, aż sos zrobi się gęsty – początkowo będzie rzadki, a dopiero potem zacznie gęstnieć. Dodać szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, ale trzymać w cieple na rondlu z gorącą wodą.
    2. Napełnić patelnię do połowy wodą. Doprowadzić ją do wrzenia, następnie dolać octu. Zmniejszyć ogień, żeby woda lekko wrzała, a następnie ostrożnie wbijać kolejne jajka. Gotować 3–4 minuty, a pod koniec żółtka polać wrzątkiem.
    3. Rozgrzać mocno opiekacz. Lekko opiec bułki po około 12 minut z obu stron. Ułożyć po jednej połówce na podgrzanych talerzach. Przykryć każdą plasterkiem szynki parmeńskiej, lekko zwiniętym, żeby nie zwisał po bokach.
    4. Wyjmować jajka z patelni łyżką cedzakową. Ułożyć na papierowych ręcznikach, żeby osączyć z wody i ewentualnie okroić postrzępione białko nożyczkami. Ułożyć po jednym jajku na każdym plasterku szynki.
    5. Polać jajka ciepłym sosem holenderskim, posypać szczyptą papryki i posiekanym szczypiorkiem. Podawać natychmiast z pozostałymi połówkami bułek.

    Inne propozycje

    • Do sosu holenderskiego zamiast szczypiorku można dodać łyżkę posiekanego, świeżego estragonu lub 30 g posiekanej rukwi wodnej i przybrać potrawę gałązkami tego samego zioła. * • Szynkę parmeńską można zastąpić cienkimi plasterkami chudej gotowanej szynki. * • Crostini z jajkami. Przyrumienić z obu stron 8 cienkich kromek ciabatty w opiekaczu. Natrzeć lekko przekrojonym ząbkiem czosnku. Pokroić 3 podłużne pomidory śliwkowe w cienkie plasterki i ułożyć na tostach. Położyć po 2 tosty na talerzu. Przyrządzić sos holenderski jak w głównym przepisie. Wsypać małą szczyptę szafranu na początku gotowania i nie dodawać szczypiorku. Przechowywać sos w cieple. Roztopić 15 g masła na patelni teflonowej i lekko obsmażyć 225 g grzybów leśnych (większe w plasterkach) 3–4 minuty, aż zmiękną. Dodać łyżkę posiekanego, szczypiorku. Nałożyć grzyby na pomidory i ułożyć na każdym po jajku w koszulce. Skropić sosem holenderskim i podawać natychmiast.

    Zalety

    • Cały tłuszcz zawarty w jajkach znajduje się w żółtkach – około 6 g w jednym jajku – i ma on głównie postać nienasyconych kwasów tłuszczowych. * • Szynka parmeńska to najsłynniejsza ze wszystkich włoskich szynek. Doskonale zastępuje bekon, szczególnie jeśli okroimy ją z całego widocznego tłuszczu. * • Szczypiorek należy do tej samej rodziny, co cebula i czosnek. Uważa się, że pobudza on apetyt oraz działa tonizująco, prawdopodobnie ze względu na zawartość siarki.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ B12, cynk * ✓✓ A, B2, niacyna, wapń, miedź, żelazo * ✓ B6, E, kwas foliowy, potas, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    KarolinaKilian
    1

    Pyyycha! W sam raz na sobotnie śniadanko - 23 mar 2013

    MalgorzataMakarczyk
    1

    - 22 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis