Babka Wielkanocna Johna

    Babka Wielkanocna Johna

    1polubienie
    3godz.40min.


    Zrobione przez 30 osób

    Tradycyjna babka wielkanocna. Podawać ją z kawą lub herbatą na śniadanie lub podwieczorek.

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 290 g margaryny o temperaturze pokojowej
    • 475 ml (2 szkl.) mleka
    • 15 g aktywnych suchych drożdży
    • 120 ml (1/2 szkl.) ciepłej wody (45°C)
    • 5 jajek
    • 4 żółtka
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżka likieru pomarańczowego
    • 3 łyżki startej skórki z pomarańczy
    • 1 łyżka startej skórki z cytryny
    • 1250 g ( 10 szkl.) mąki
    • 220 g (2,5 szkl.) suszonych porzeczek
    • 220 g (2,5 szkl.) rodzynek
    • 220 g (2,5 szkl.) rodzynek żółtych
    • 110 g (1 szkl.) migdały blanszowane posiekane na płatki
    • 110 g (1/2 szkl.) cukru brązowego
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 125 g (1 szkl.) mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Umieścić drożdże w małej miseczce i zalać ciepłą wodą. Wymieszać łyżką i odstawić na 2 do 3 minut.
    2. W małym rondelku sparzyć mleko. Dodać 4/5 masła lub margaryny i mieszać dopóki się nie roztopi. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
    3. W misce utrzeć 4 jajka i 4 żółtka elektrycznym mikserem. Dodać cukier i sól, i nadal ucierać dopóki mieszanka nie stanie się jasna i gęsta. Dodać wanilię, likier o smaku pomarańczowym, starte skórki i mieszaninę z drożdży. Połączyć składniki. Stopniowo dodawać 4 szklanki mąki. Dodawać mieszaninę z mleka na przemian z kolejnymi 4 szklankami mąki i miksować na średnich obrotach miksera. Dodać kolejną szklankę mąki, jeśli ciasto jest wciąż lepkie. Dodać porzeczki, rodzynki zwykłe i złote oraz migdały.
    4. Przełożyć ciasto do czystej dużej miski. Ugniatać przy użyciu dużej drewnianej łyżki, do momentu, gdy ciasto się łatwo rozciąga i nie klei się do łyżki, około 8 do 10 minut. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem dużej miski i obtoczyć nim ciasto. Przykryć plastikową folią. Zostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do brzegów miski, około 1 do 2 godzin. Ugnieść ciasto na dno miski, przykryć znów folią i pozwolić, żeby ponownie urosło.
    5. Nasmarować masłem 3 formy na babki. W małej miseczce połączyć 1 szklankę mąki, 4 łyżki masła lub margaryny, brązowy cukier i cynamon, żeby uzyskać kruszonkę. Posypać równomiernie 3 formy.
    6. Nagrzać piekarnik do 175°C.
    7. Ponownie ugnieść ciasto na dno miski. Rozłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię. Ugniatać przez minutę. Pociąć na trzy części i wyłożyć ciasto w przygotowanych foremkach. Luźno przykryć plastikową folią. Zostawić, żeby urosło. Rozbełtać pozostałe jajko i posmarować po powierzchni ciasta.
    8. Piec w temperaturze 175°C aż do złotego koloru i pustego dźwięku wydawanego podczas lekkiego stukania, około 30 do 45 minut. Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika wyciągnąć na metalową kratkę, żeby babka nie przykleiła się do formy. Odstawić do ostygnięcia.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis