Jajka po benedyktyńsku

    Jajka po benedyktyńsku

    2polubienia
    23min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jajka w koszulkach smakują rewelacyjnie z szynką i szparagami oraz błyskawicznym sosem holenderskim. Podawać z gotowanym na parze szpinakiem lub fasolką szparagową.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 125 g główek szparagów
    • 100 g masła
    • 5 jajek
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki chudego crème fraîche
    • 4 zwykłe lub pełnoziarniste bułeczki, przekrojone na pół
    • 8 cienkich plasterków szynki gotowanej lub parmeńskiej (ok. 200 g)
    • 2 łyżeczki octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Wrzucić główki szparagów do małego rondla z wrzątkiem i gotować przez 2 minuty. Można je też gotować na parze przez 2 minuty. Odlać, przykryć i ustawić w ciepłym miejscu. Napełnić patelnię o grubym dnie wrzątkiem do wysokości 2,5 cm. Doprowadzić wodę ponownie do wrzenia i zmniejszyć ogień.
    2. Roztopić masło w rondlu. Wbić jajko do miski, dodać sok z cytryny oraz sól i pieprz. Lekko utrzeć. Nasal ucierać, wlewając cienkim strumieniem roztopione masło. Dodać crème fraiîche i ucierać jeszcze przez kilka sekund. Przykryć sos i ustawić w ciepłym miejscu.
    3. Bułki stostować. Ułożyć na każdej plaster szynki, a na nim główkę szparaga.
    4. Wbić jedno z pozostałych jajek do filiżanki. Dodać ocet do wrzątku na patelni. Ostrożnie wlać jajko do wrzątku tuż przy brzegu patelni. Wbić resztę jajek, starając się, by były równomiernie rozłożone na patelni. Szybko zebrać białko za pomocą dwóch łyżek, żeby utworzyło kulę wokół żółtka. Przykryć patelnię pokrywką lub folią aluminiową i gotować przez 4–5 minut, żeby białko się ścięło, ale żółtko pozostało płynne.
    5. Wyjąć jajka z wody łyżką cedzakową, ułożyć na połówkach bułeczek. Polać ciepłym sosem i podawać od razu.

    Wszystko o szparagach

    Jeśli chcesz wiedzieć jak wybierać, przechowywać i wykorzystać szparagi - przeczytaj nasz artykuł: "Szparagi - jak je przechowywać i gotować".

    Możesz też użyć

    • Zamiast szynki – 200 g cienkich plasterków wędzonego łososia, zimnego upieczonego łososia, białego mięsa krabów lub gotowanych, obranych krewetek. • Zamiast bułeczek użyć 4 ziemniaków. Nakłuć je w kilku miejscach ostrym czubkiem noża, włożyć do kuchenki mikrofalowej ustawionej na wysoką moc i gotować przez 8 minut. Odwrócić i gotować jeszcze 1–2 minuty, aż zmiękną. Odstawić na 2 minuty. Przekroić na połówki i każdą lekko wydrążyć, by zrobić miejsce na jajko.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MalgorzataMakarczyk
    0

    - 22 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis