Jajka faszerowane na sałatce

    Jajka faszerowane na sałatce

    2polubienia
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ugotowane na twardo jajka nadziejmy pysznym farszem z marchewki i szczypiorku. Będą wyglądać bardzo dekoracyjnie, gdy ułożymy je na warstwie roszponki i wstążek różnych warzyw. Podajmy je ze smacznym pieczywem z pestkami słonecznika i dyni, a otrzymamy naprawdę pożywny lunch.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 jajek w temperaturze pokojowej
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka gorczycy w proszku
    • 100 g marchewki, drobno startej
    • 2 łyżki szczypiorku, posiekanego
    • Sos estragonowy
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 2 łyżeczki octu estragonowego
    • ½ łyżeczki musztardy dijon
    • sól i pieprz
    • Pomarańczowa sałatka
    • 1 marchewka
    • 1 mały koper włoski
    • 2 cukinie
    • 85 g roszponki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Ugotować jajka na twardo. Włożyć je do dużego rondla, zalać letnią wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 7 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć do miski z zimną wodą, żeby ostygły.
    2. Przygotować sos. Wlać oliwę i ocet do słoika z zakręcanym wieczkiem. Dodać musztardę, pieprz i sól. Mocno potrząsnąć, żeby składniki się wymieszały i odstawić.
    3. Obrać jajka ze skorupek i przekroić każde wzdłuż na połówki. Wyjąć żółtka łyżeczką i przełożyć do miski. Białka odłożyć.
    4. Dodać do żółtek majonez, jogurt, gorczycę w proszku, utartą marchewkę i połowę szczypiorku. Utrzeć. Nałożyć masę łyżeczką do białek.
    5. Pokroić wzdłuż marchewkę, koper włoski i cukinie na cienkie wstążki obieraczką do warzyw. Ułożyć je w misce wraz z roszponką. Ponownie wstrząsnąć słoikiem z sosem estragonowym, polać nim sałatkę i wymieszać.
    6. Rozłożyć sałatkę na 4 talerze. Ułożyć na każdej porcji po 4 połówki jajek faszerowanych. Posypać jajka resztą szczypiorku i podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12 * ✓✓ B2, E, kwas foliowy, cynk * ✓ B1, B6, C, niacyna, wapń, miedź, żelazo, potas, selen

    Inne propozycje

    • Żeby przygotować lekkie nadzienie z curry, należy utrzeć żółtka z 4 łyżkami chudego, miękkiego sera, 1½ łyżeczki pasty curry, 2 drobno posiekanymi cebulami dymkami i 100 g utartej drobno marchewki. * • Dodać do farszu 3–4 drobno posiekane rzodkiewki.

    Zalety

    • Jajka mają złą prasę ze względu na zawartość cholesterolu. Okazuje się jednak, że w przypadku większości osób jadanie jajek i innych potraw bogatych w cholesterol ma niewielki wpływ na stężenie tej substancji we krwi. * • Warzywa należy przygotować tuż przed podaniem sałatki. Dzięki temu zachowują maksimum wartości odżywczych. * • Dzięki zmniejszeniu ilości majonezu i dodaniu do niego jogurtu sałatka ma niższą zawartość tłuszczu i kalorii.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis