Jajecznica z wędzonym łupaczem

    Jajecznica z wędzonym łupaczem

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne, bogate śniadanie - jajecznica z wędzoną rybą. Zamiast łupacza można użyć filety ze świeżego łososia. Można też zastąpić rybę kiełbasą chorizo pokrojoną w grube plastry i lekko podsmażoną na gorącej patelni grillowej lub teflonowej, a następnie ułożoną na jajecznicy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g wędzonego łupacza
    • 1-2 szklanki chudego mleka
    • 8 jajek
    • 100 ml mleka
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 10 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć łupacza do rondla, zalać taką ilością chudego mleka, by tylko go przykryło i gotować 8 minut, aż rybę będzie można łatwo rozdrobnić czubkiem noża (ewentualnie ugotować ją w odpowiednim naczyniu w kuchence mikrofalowej).
    2. Odcedzić, zachowując mleko. Odstawić rybę, żeby nieco ostygła, a następnie rozdrobnić i wyrzucić skórę.
    3. Wbić do średniej miski jajka i lekko roztrzepać, następnie wlać do nich 100 ml mleka. Dodać łyżkę posiekanego szczypiorku i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
    4. Roztopić na małym ogniu masło na średniej teflonowej patelni. Wlać jajka i smażyć, na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną się ścinać.
    5. Dodać rybę, wymieszać i podawać z dużą ilością grzanek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis