Jajecznica z wędzonym łososiem i koperkiem

    Jajecznica z wędzonym łososiem i koperkiem

    8polubień
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przyrządźmy jajecznicę bez tłuszczu – na parze – w naczyniu ustawionym na rondlu z lekko wrzącą wodą. Zmieszajmy ją z odrobiną crèeme fraiche, by miała kremową konsystencję i podajmy z pokrojonym łososiem oraz świeżym koperkiem na grzance z pełnoziarnistego pieczywa.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 jajek
    • 3 łyżki chudego mleka
    • 6 podłużnych pomidorów śliwkowych, przekrojonych wzdłuż na połówki
    • 4 grube kromki pieczywa pełnoziarnistego
    • 3 łyżki creème fraîche lub gęstej kwaśnej śmietany
    • 75 g wędzonego łososia w plasterkach, pokrojonego w cienkie paseczki
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
    • sól i pieprz
    • gałązki świeżego koperku, do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Lekko roztrzepać jajka z mlekiem w żaroodpornej misce lub w górnym naczyniu rondla do gotowania na parze. Ustawić na rondlu z lekko wrzącą wodą w taki sposób, by dno górnego naczynia dotykało jej powierzchni. Gotować 6–8 minut, aż jajka zaczną się ścinać, często mieszać.
    2. Mocno rozgrzać opiekacz. Ułożyć pomidorki na ruszcie brytfanny, przekrojoną stroną do góry. Posypać odrobiną soli i pieprzu. Obok ułożyć kromki chleba. Opiekać 4–5 minut, przewracając chleb na drugą stronę w połowie tego czasu. Pomidory powinny przyrumienić się lekko, a pieczywo opiec z obu stron.
    3. Dodać do jajecznicy crèeme fraîche. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Gotować jeszcze minutę, cały czas mieszając, aż jajecznica będzie lekko ścięta. Skropić łososia sokiem z cytryny i dodać do jajecznicy wraz z posiekanym koperkiem. Zdjąć z ognia.
    4. Ułożyć grzanki na lekko podgrzanych talerzach i rozłożyć jajecznicę. Udekorować każdą porcję gałązką koperku i 3 połówkami pomidorów. Podawać.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować jajecznicę z szynką, należy użyć szynki zamiast łososia, a posiekanej natki pietruszki zamiast koperku. * • Pikantna jajecznica po indyjsku. Roztopić 15 g masła w teflonowym rondlu na maleńkim ogniu i smażyć minutę 2 łyżeczki tartego świeżego imbiru, drobno posiekaną czerwoną papryczkę chili oraz po 1/4 łyżeczki mielonych nasion kminu rzymskiego i kolendry. Dodać jajka roztrzepane z mlekiem i podgrzewać na małym ogniu, aż jajecznica lekko się zetnie. Dodać 3 łyżki jogurtu greckiego, 4 posiekane pomidory i 1 łyżkę posiekanej, świeżej kolendry. Wymieszać. Podawać z ciepłym chlebkiem naan.

    Zalety

    • Jajka są bardzo pożywne i dostarczają organizmowi wielu niezbędnych substancji odżywczych. Łatwo je też przyrządzić. Poza bardzo wartościowym białkiem zawierają spore dawki witamin A, B2, B12, E i niacyny, a także mnóstwo różnych mikroelementów. * • Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Są to kwasy wielonienasycone, które chronią przed chorobami serca i zawałem.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓ A, B12 * ✓✓ C, E, niacyna, selen, cynk * ✓ B1, B2, B6, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis