Jajeczne foo yong

    Jajeczne foo yong

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To popularne danie chińskie można sobie z łatwością przyrządzić w domu - można je urozmaicić dodając krewetki, szynkę lub pieczarki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g ryżu długoziarnistego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 8 jajek
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 125 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
    • 4 cebulki dymki, posiekane
    • sezam do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Wsypać 250 g długoziarnistego ryżu do rondla z wrzątkiem i gotować przez 12–15 minut. Odlać na sicie, wypłukać zimną wodą i odstawić, żeby ociekł z wody.
    2. Rozgrzać oliwę na dużej teflonowej patelni.
    3. Roztrzepać jajka z łyżką sosu sojowego i wlać na patelnię. Smażyć, powoli mieszając, aż jajka zaczną gęstnieć.
    4. Dodać ryż, pomidory koktajlowe oraz cebulkę. Smażyć, cały czas mieszając, aż ryż będzie bardzo gorący, a jajka się zetną. Posypać sezamem i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Możesz też użyć

    Zamiast pomidorów – krótko obgotowanego mrożonego zielonego groszku lub główek szparagów, bądź też dodać gotowanych krewetek, posiekanej szynki lub podsmażonych pieczarek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis