Sałatka z jagnięciny, ziemniaków i suszonych pomidorów

    Sałatka z jagnięciny, ziemniaków i suszonych pomidorów

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ta pyszna, błyskawicznie przyrządzana sałatka jest niezwykłym daniem kolacyjnym. Ciepłe składniki obtacza się w dressingu, dzięki czemu przesiąkają aromatem mięty, octu balsamicznego i musztardy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 steki jagnięce (po 125 g każdy)
    • oliwa z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 700 g młodych ziemniaków, przekrojonych na połówki
    • 350 g zielonej fasolki szparagowej
    • 5 cebulek dymek, drobno posiekanych
    • 55 g suszonych pomidorów, grubo posiekanych
    • Sos
    • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty plus trochę do przybrania
    • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka musztardy dijon
    • 1 łyżeczka płynnego miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Lekko posmarować kotlety oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Smażyć kotlety przez 5–8 minut, w zależności od grubości, przewracając jeden raz na drugą stronę. Powinny być tylko trochę różowawe w środku. Zestawić z ognia, przykryć luźno folią aluminiową i odstawić na 5 minut.
    2. W międzyczasie włożyć ziemniaki do rondla z lekko osolonym wrzątkiem i gotować przez 10–12 minut. Dodać fasolkę na ostatnie 4 minuty gotowania.
    3. Odcedzić warzywa i przełożyć do dużej salaterki wraz z dymką i suszonymi pomidorami. Pokroić mięso na plasterki i dodać do salaterki, zachowując soki, które z niego wyciekły.
    4. Przyrządzić sos. Potrząsając mocno zakręconym słoikiem wymieszać miętę z oliwą, octem, sokiem z cytryny, musztardą i miodem. Wlać soki, które wyciekły z mięsa, i wymieszać. Polać mięso i warzywa sosem. Lekko wymieszać, posypać listkami mięty i podawać na ciepło.

    Możesz też użyć

    Zamiast ziemniaków – 350 g ugotowanego makaronu, na przekład penne. Ciepłą sałatkę wymieszać z dressingiem.

    Dodatki

    Uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu 2 łyżki pestek słonecznika, potrząsając co chwila patelnią. Posypać nim sałatkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis