Jagnięcina z papryką i makaronem

    Jagnięcina z papryką i makaronem

    4polubienia
    1godz.55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Świetna włoska potrawa, którą polecamy na rodzinne spotkanie – można ją wstawić wcześniej do piekarnika i zająć się rozmową. Jeśli nawet zostanie w piekarniku nieco dłużej – będzie jeszcze smaczniejsza. Można ją też przygotować wcześniej, a następnie odgrzać, ale wtedy należy dodać makaron w ostatniej chwili.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 500 g chudej karkówki jagnięcej, okrojonej z tłuszczu i pokrojonej w plastry
    • 250 g szalotek, przekrojonych na połówki
    • 1 marchewka, pokrojona w dużą kostkę
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
    • 2 czerwone papryki, grubo pokrojone
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
    • 200 ml białego wytrawnego wina
    • sok z 1 cytryny
    • 3 listki laurowe
    • 2 łyżeczki miękkiego brązowego cukru
    • 340 g makaronu rurki (cienkie)
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • 4 łyżki natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym, wrzucić mięso i smażyć na dużym ogniu 5 minut, obracając kilka razy, aż przyrumieni się równomiernie.
    2. Wrzucić szalotki, marchewkę, selera naciowego, paprykę i czosnek. Smażyć 3–4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. Dodać pomidory z sokiem, wino, sok z cytryny, listki laurowe i cukier. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Starannie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, jeszcze raz wymieszać. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec 1¼ godziny, aż mięso zmięknie.
    3. Kiedy mięso jest prawie gotowe, ugotować makaron, żeby był al dente. Odlać, dodać do mięsa i wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco, posypane skórką otartą z cytryny i posiekaną natką pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Inne propozycje

    • Zamiast karkówki można użyć chudego udźca lub okrojonej z tłuszczu łopatki jagnięcej, pokrojonej w kostkę. * • Aby przyrządzić to danie w stylu greckim, należy 500 g mielonej jagnięciny i pokrojoną na plasterki cebulę usmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu. Przełożyć do sitka, by odsączyć wytopiony tłuszcz, a następnie wrzucić do dużego rondla. Dodać 2 łyżeczki utłuczonych ziarenek kolendry i 2 posiekane ząbki czosnku. Smażyć minutę, dodać 200 ml białego wina wytrawnego, 300 ml wywaru jagnięcego lub warzywnego, 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz sól i pieprz do smaku. Przykryć i dusić 30 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać sok z 1 cytryny oraz ugotowany makaron, skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Na wierzch nałożyć 200 g ugotowanego, łuskanego bobu wymieszanego z 2 łyżkami posiekanej, świeżej mięty i 2 łyżkami natki pietruszki. * • Można użyć innego makaronu, na przykład fusilli (świderków) lub conchiglie (muszelek).

    Zalety

    • Czerwona papryka jest doskonałym źródłem witaminy C – zawiera jej dwa razy więcej niż ta sama wagowo ilość pomarańczy. Dostarcza też organizmowi dość dużo związków karotenoidowych i bioflawonoidów – przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami serca i rakiem. * • Warzywa pieczone wraz z innymi składnikami nabierają smaku sosu, więc łatwiej podawać je dzieciom, które nie lubią warzyw. Jeśli mimo to odmawiają jedzenia, można wyjąć mięso z sosu łyżką cedzakową, a warzywa przetrzeć z sosem.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ B2, żelazo, selen * ✓ wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis