Jagnięcina z dynią i kaszą perłową

    Jagnięcina z dynią i kaszą perłową

    2polubienia
    2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To pożywne danie przyrządza się z jagnięciny, różnych warzyw i kaszy perłowej, a przyprawia liściem laurowym i tymiankiem. Przygotowuje się je łatwo, a smakuje i pachnie cudownie. Najlepiej podawać z fioletowymi brokułami lub jarmużem i pieczonymi ziemniakami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 4 kotlety jagnięce, okrojone z tłuszczu (łącznie ok. 450 g)
    • 2 cebule, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
    • 2 duże pory, pokrojone (łącznie ok. 400 g)
    • 600 g dyni, pokrojonej na małe kawałki
    • 2 rzepy, przekrojone wzdłuż na ćwiartki
    • 100 g kaszy perłowej
    • 900 ml gorącego wywaru jagnięcego
    • 2 liście laurowe
    • 2 duże gałązki świeżego tymianku
    • sól i pieprz
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej do przybrania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 160°C. Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym, wrzucić kotlety i przyrumienić je z obu stron. Wyjąć mięso i przełożyć na talerz.
    2. Wrzucić ćwiartki cebuli i smażyć około 5 minut, aż przyrumienią się ze wszystkich stron. Dodać pory, dynię i rzepę. Przykryć i podsmażać na małym ogniu 5 minut.
    3. Wsypać do warzyw kaszę perłową. Podsmażać minutę, cały czas mieszając, a następnie wlać gorący wywar. Dodać mięso, liście laurowe, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i przykryć naczynie. Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę 15 minut, aż mięso i warzywa zrobią się bardzo miękkie.
    4. Wyjąć naczynie z piekarnika i odstawić na 10 minut, żeby kasza wchłonęła więcej sosu. Skosztować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać danie gorące, posypane natką pietruszki.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Inne propozycje

    • Aby jagnięcina była bardziej pikantna, należy dodać kilka kropli sosu worcestershire lub parę wyciśniętych ząbków czosnku podczas dodawania ziół (w punkcie 3 przepisu). * • Dynię i rzepę można zastąpić marchewką, brukwią lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę. * • To danie można przyrządzić jako gęstą, pożywną zupę. Przyrumienić na oliwie 340 g chudego udźca jagnięcego okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w kostkę. Zdjąć z patelni. Wrzucić na nią 2 posiekane cebule, 2 posiekane pory, 400 g pokrojonej w kostkę brukwi i 200 g pokrojonej w kostkę marchewki. Smażyć 5 minut, a następnie dodać kaszę perłową, 1¼ l gorącego wywaru jagnięcego lub warzywnego, 2 liście laurowe i łyżkę posiekanego, świeżego tymianku lub 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a następnie wstawić do piekarnika i piec godzinę i 15 minut, aż mięso i warzywa zrobią się bardzo miękkie.

    Zalety

    • Kasza perłowa zawiera bardzo mało tłuszczu, a za to jest bogata w węglowodany złożone, czyli skrobię. W medycynie ludowej uważa się, że doskonale wpływa ona na potencję i dodaje wigoru. Rzymscy gladiatorzy jadali kaszę perłową – tak jak dzisiejsi sportowcy makaron – w przeddzień występów, żeby nabrać sił.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B2, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ żelazo, magnez, potas * ✓ B2, wapń

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis