Jagnięcina po arabsku

    Jagnięcina po arabsku

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Smaczne danie o orientalnym aromacie. Baharat to mieszanka przypraw takich jak: gałka muszkatołowa, kolendra, kminek, goździki, cynamon, chil. Danie najlepiej podawać w podgrzanych podpłomykach z posiekaną sałatą i łyżką doprawionego miętą jogurtu naturalnego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mielonej jagnięciny
    • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 łyżka mieszanki przypraw Baharat
    • 100 g rodzynek
    • 2 pomidory, posiekane
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Na dużej patelni smażyć mięso razem z czosnkiem i cebulą przez 5 minut, aż się zrumienią.
    2. Dodać przyprawy i smażyć, mieszając przez minutę. Dodać rodzynki, pomidory, przecier i miętę. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Smażyć bez przykrycia na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

    Możesz też użyć

    Baharat to północnoafrykańska mieszanka przypraw. Jeśli jej nie mamy, możemy użyć 1½ łyżeczki pasty harissa lub łyżki marokańskiej mieszanki przypraw ras-el-hanout, albo tunezyjskiej tabil.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis