Jagnięcina duszona z warzywami

    Jagnięcina duszona z warzywami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Potrawa ta, wzorowana na klasycznym daniu francuskim zwanym navarin, jest wyjątkowo pyszna. We Francji przyrządza się ją na wiosnę, żeby świętować pojawienie się jagniąt i delikatnych, młodych warzyw. Należy podawać ze świeżo ugotowaną młodą kapustą i bagietką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 450 g chudego udźca jagnięcego bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w kostkę
    • 150 ml białego wytrawnego wina
    • 450 ml wywaru z jagnięciny lub kury
    • 1 liść laurowy
    • 1 gałązka świeżego tymianku
    • 900 g małych, młodych ziemniaków, oskrobanych
    • 225 g młodej marchewki
    • 150 g cebuli perłowej
    • 200 g młodej rzepy, pokrojonej w kostkę
    • 250 g świeżego groszku, łuskanego lub 125 g mrożonego
    • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać oliwę w dużym, żaroodpornym naczyniu. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 5 minut, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać mięso i smażyć 5 minut, mieszając, żeby przyrumieniło się równomiernie ze wszystkich stron.
    2. Wlać wino i wywar. Dodać liść laurowy, tymianek, ziemniaki, marchewkę i cebulę perłową. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika. Piec godzinę.
    3. Dodać rzepę i wymieszać. Przykryć ponownie i wstawić do piekarnika na 30–45 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. 10 minut przed końcem pieczenia wrzucić groszek.
    4. Dodać natkę pietruszki i starannie wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować duszoną jagnięcinę po prowansalsku, należy użyć czerwonego wina zamiast białego. Zamiast wywaru dodać puszkę pokrojonych pomidorów (ok. 400 g) wraz z sokiem oraz dużą gałązkę świeżego rozmarynu. Wraz z groszkiem dodać 50 g drylowanych czarnych oliwek. * • Zamiast groszku można użyć fasolki szparagowej.

    Zalety

    • Groszek zawiera dość dużo witamin z grupy B, takich jak B1, niacyna i B6. Jest też źródłem błonnika, głównie rozpuszczalnego, kwasu foliowego i witaminy C. Mrożony groszek jest równie pożywny i zdrowy, jak świeży, a czasami bogatszy od niego w witaminę C. * • Rzepa dostarcza organizmowi błonnika, witamin z grupy B, takich jak niacyna i B6 oraz witaminy C.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ żelazo * ✓ B2, selen

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis