Zaloguj się Zarejestruj się

Jagnięcina duszona z warzywami

Zapisz do ulubionych
2godz.30min.


Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

Potrawa ta, wzorowana na klasycznym daniu francuskim zwanym navarin, jest wyjątkowo pyszna. We Francji przyrządza się ją na wiosnę, żeby świętować pojawienie się jagniąt i delikatnych, młodych warzyw. Należy podawać ze świeżo ugotowaną młodą kapustą i bagietką.

Norma MacMillan

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 450 g chudego udźca jagnięcego bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w kostkę
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 450 ml wywaru z jagnięciny lub kury
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 900 g małych, młodych ziemniaków, oskrobanych
  • 225 g młodej marchewki
  • 150 g cebuli perłowej
  • 200 g młodej rzepy, pokrojonej w kostkę
  • 250 g świeżego groszku, łuskanego lub 125 g mrożonego
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać oliwę w dużym, żaroodpornym naczyniu. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 5 minut, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać mięso i smażyć 5 minut, mieszając, żeby przyrumieniło się równomiernie ze wszystkich stron.
  2. Wlać wino i wywar. Dodać liść laurowy, tymianek, ziemniaki, marchewkę i cebulę perłową. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika. Piec godzinę.
  3. Dodać rzepę i wymieszać. Przykryć ponownie i wstawić do piekarnika na 30–45 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. 10 minut przed końcem pieczenia wrzucić groszek.
  4. Dodać natkę pietruszki i starannie wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco.

Inne propozycje

• Aby przygotować duszoną jagnięcinę po prowansalsku, należy użyć czerwonego wina zamiast białego. Zamiast wywaru dodać puszkę pokrojonych pomidorów (ok. 400 g) wraz z sokiem oraz dużą gałązkę świeżego rozmarynu. Wraz z groszkiem dodać 50 g drylowanych czarnych oliwek. * • Zamiast groszku można użyć fasolki szparagowej.

Zalety

• Groszek zawiera dość dużo witamin z grupy B, takich jak B1, niacyna i B6. Jest też źródłem błonnika, głównie rozpuszczalnego, kwasu foliowego i witaminy C. Mrożony groszek jest równie pożywny i zdrowy, jak świeży, a czasami bogatszy od niego w witaminę C. * • Rzepa dostarcza organizmowi błonnika, witamin z grupy B, takich jak niacyna i B6 oraz witaminy C.

1 porcja zawiera:

✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ żelazo * ✓ B2, selen

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie