Zaloguj się Zarejestruj się

Jagnięcina duszona z warzywami

Potrawa ta, wzorowana na klasycznym daniu francuskim zwanym navarin, jest wyjątkowo pyszna. We Francji przyrządza się ją na wiosnę, żeby świętować pojawienie się jagniąt i delikatnych, młodych warzyw. Należy podawać ze świeżo ugotowaną młodą kapustą i bagietką.

Norma MacMillan

Składniki
ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 450 g chudego udźca jagnięcego bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w kostkę
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 450 ml wywaru z jagnięciny lub kury
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 900 g małych, młodych ziemniaków, oskrobanych
  • 225 g młodej marchewki
  • 150 g cebuli perłowej
  • 200 g młodej rzepy, pokrojonej w kostkę
  • 250 g świeżego groszku, łuskanego lub 125 g mrożonego
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozgrzać oliwę w dużym, żaroodpornym naczyniu. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć 5 minut, cały czas mieszając, aż cebula zmięknie. Dodać mięso i smażyć 5 minut, mieszając, żeby przyrumieniło się równomiernie ze wszystkich stron.
  2. Wlać wino i wywar. Dodać liść laurowy, tymianek, ziemniaki, marchewkę i cebulę perłową. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, a następnie przykryć szczelnie i wstawić do piekarnika. Piec godzinę.
  3. Dodać rzepę i wymieszać. Przykryć ponownie i wstawić do piekarnika na 30–45 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. 10 minut przed końcem pieczenia wrzucić groszek.
  4. Dodać natkę pietruszki i starannie wymieszać. Skosztować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco.

Inne propozycje

• Aby przygotować duszoną jagnięcinę po prowansalsku, należy użyć czerwonego wina zamiast białego. Zamiast wywaru dodać puszkę pokrojonych pomidorów (ok. 400 g) wraz z sokiem oraz dużą gałązkę świeżego rozmarynu. Wraz z groszkiem dodać 50 g drylowanych czarnych oliwek. * • Zamiast groszku można użyć fasolki szparagowej.

Zalety

• Groszek zawiera dość dużo witamin z grupy B, takich jak B1, niacyna i B6. Jest też źródłem błonnika, głównie rozpuszczalnego, kwasu foliowego i witaminy C. Mrożony groszek jest równie pożywny i zdrowy, jak świeży, a czasami bogatszy od niego w witaminę C. * • Rzepa dostarcza organizmowi błonnika, witamin z grupy B, takich jak niacyna i B6 oraz witaminy C.

1 porcja zawiera:

✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, kwas foliowy, niacyna, cynk * ✓✓ żelazo * ✓ B2, selen

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie